Tecfidera til primær progressive patienter
Der er gode chancer for at Tecfidera har en gavnlig virkning mod progressiv sclerose. Det er blot aldrig blevet undersøgt. Men nu indleder Rigshospitalet et forsøg med Tecfidera og efterspørger progressive patienter til at deltage.

Tecfidera er et meget udbredt lægemiddel mod attakvis sclerose, der effektivt nedsætter antallet af attakker. Men flere eksperter formoder også, at progressive patienter kan have en betydelig gevinst af Tecfidera.
Det er blot aldrig blevet undersøgt i den patientgruppe, og det er en skam, mener Finn Sellebjerg, professor ved Dansk Center for Multipel Sklerose på Rigshospitalet, der sammen med kollegaer nu tager initiativ til et forsøg med Tecfidera til primær progressive patienter:
Tecfideras nervebeskyttende effekt interessant
”Det er det eneste studie i verden med Tecfidera i den patientgruppe”, fortæller han, og forklarer, hvad der gør lægemidlet specielt interessant i den sammenhæng:
”Foruden at have en anti-inflammatorisk effekt, som de fleste immunmodulerende lægemidler har, så har Tecfidera også en nervebeskyttende virkning. Den to-delte virkning er en væsentlig egenskab, når man skal stoppe progression”, forklarer han.
Han har fået overbevist virksomheden Biogen, der forhandler Tecfidera, om dets mulige fordele, og igangsætter nu et fase 2 studie på Rigshospitalet.
Biogens globale strategi har indtil videre været ikke at teste Tecfidera i primær progressiv sclerose, men den holdning kan studiet på Rigshospitalet måske være med til at ændre.
Vil kortlægge sygdomsmekanisme
”Formålet er at undersøge effekten af Tecfidera i forhold til placebo, men også at kortlægge sygdomsaktiviteten og se hvordan progression udvikler sig hos patienterne”, fortæller Finn Sellebjerg, og betoner, at han har store forventninger til Tecfidera.
Da metoderne i dag ikke er tilstrækkelig gode til at måle sygdomsaktivitet i progressive patienter, har forskerne valgt at kigge på ændringer af en lang række molekyler i rygmarvsvæsken:
”I særdeleshed tror vi, at indholdet af nervefilamenter i rymarvsvæsken er en god markør for, hvor meget nerveskade der sker, og hvor aktiv sygdommen er. Dermed vil ændringer i mængden af nervefilamenter også være et mål for, hvor godt behandlingen virker”, pointerer han.
Patienter efterspørges
Forskerne skal bruge 54 patienter med primær progressiv sclerose, der skal behandles med enten Tecfidera-tabletter eller placebo 2 gange dagligt i 48 uger.
"Det er en forudsætning for at kunne deltage i undersøgelsen, at man har bevaret gangfunktion, så man kan gå 20 meter med hjælpemidler, og at man er i stand til selv at kunne møde op til de nødvendige undersøgelser på Rigshospitalet", fortæller Finn Sellebjerg, og tilføjer:
"Det er også nødvendigt at få foretaget en undersøgelse af rygmarvsvæsken for at konstatere, om der er tilstrækkelig sygdomsaktivitet til, at man kan deltage i studiet".
Tecfidera efter studiets afslutning?
Det interessante spørgsmål er så: Hvis man undervejs oplever bedring af behandlingen, er det så muligt at fortsætte med Tecfidera efter studiets afslutning?:
"I studiet er inkluderet en åben fase efterfølgende, hvor alle patienter der har været med, vil kunne få Tecfidera i yderligere 48 uger ", påpeger Finn Sellebjerg.
Man kan høre nærmere om krav og muligheder for at deltage ved at kontakte de forsøgsansvarlige læger på e-mail: scleroseklinikkenblegdamsvej.rigshospitalet@regionh.dk.
Hvis man er interesseret, bedes telefonnummer opgivet for at lette den efterfølgende kontakt.