Gå til hovedindhold
TemaArbejdslivSe hele temaet

Ti råd om reglerne på arbejdsmarkedet: Må jeg holde sclerose skjult

10. oktober 2017
Kort fortalt

Skal jeg, skal jeg lade være… Det dilemma kan fylde meget, når du skal tage stilling til, om din sclerose er noget, du vil dele med arbejdspladsen. Men hvad er reglerne egentlig, hvis du får diagnosen, mens du er i arbejde, eller allerede har den, når du er jobsøgende?

Det giver Bjarne Riis Christensen 10 svar på. Han er jobrådgiver og har mere end femten års erfaring med at hjælpe og vejlede mennesker med kroniske sygdomme igennem jobrelaterede situationer.

Han fortæller: ”Jeg er meget bevist om, at det kan være svært og føles uretfærdigt og frustrerende, når en sygdom som sclerose er i spil på arbejdsmarkedet. Derfor er det eneste svar, at du skal følge dine egne følelser, etik og tilgang, men samtidig er man også nødt til at rette sig efter lovgivningen.”


Jeg har sclerose og er jobsøgende, men bør jeg fortælle potentielle arbejdspladser om min sygdom?
Bjarne Riis Christensen: ”Der er nogle helt klare krav, hvis du har sclerose og søger job. Det er nemlig sådan, at hvis sygdommen påvirker din arbejdsindsats, så er du forpligtet til at fortælle om den, inden du bliver ansat. Du behøver dog ikke at sige, hvilken sygdom du har.”

Hvordan finder jeg ud af, om sclerose påvirker mit arbejde i sådan en grad, at jeg er forpligtet til at fortælle, at jeg har det?
Bjarne Riis Christensen: ”Hvis du har en ’mild grad’ af sclerose, hvor du ikke har flere sygedage end dine andre kollegaer, og hvor du ikke er ramt af attakker eller andre symptomer fra sygdommen, så er du ikke forpligtet til at fortælle om diagnosen hverken i jobsøgningsprocessen, eller hvis du allerede er ansat et sted. Hvis du i flere år ikke har mærket til sclerose, og pludselig får et attak, når du er ansat, så er det også problemfrit for dig rent juridisk, så længe du kan dokumentere, at du ikke har været præget af sclerose i længere tid før attakket. Derfor kan det være en god idé, hvis du får din læge til at lave en faglig vurdering, inden du søger ansættelse. Så har du dokumentation, hvis der skulle ske noget.”

Hvornår er det bedst, jeg fortæller om sclerose under jobsøgningen, hvis jeg mærker til den?
Bjarne Riis Christensen: ”Jeg mener, at du, allerede i ansøgningen, bør skrive, hvad du fejler. Men det er rigtig vigtigt, at du også får skrevet, hvad det betyder for dig og din arbejdsindsats. På den måde viser du ærlighed fra start og får mulighed for at uddybe, at du stadig er en god kandidat til jobbet. Det er ikke alle, der er enig med mig om, at det allerede bør meldes ud i ansøgningen, men hvis du gør det, bliver du indkaldt på en ærlig baggrund, og du slipper for at skulle sprænge en sådan overraskelse til samtalen. Hvis du vælger at sige det til samtalen, skal det være dig selv, der fortæller det, så det ikke kommer som et svar på et spørgsmål. Husk at forbered dig på, hvad og hvordan, du vil fortælle det.

Vil der ske noget, hvis jeg vælger ikke at fortælle om sclerose, selvom jeg ved, at sygdommen kan have en indflydelse på mit arbejde?
Bjarne Riis Christensen: ”Hvis du er jobsøgende og ikke fortæller, at du har en sygdom, der kan have indflydelse på dit arbejde, inden du bliver ansat, så kan du risikere at blive fyret og få en sag på halsen, da det er modstridende med lovgivningen. Og det kommer altså frem på et tidspunkt, hvis sygdommen er mærkbar, så det er dumt ikke at være ærlig omkring det før ansættelsen.”

Jeg har et fast arbejde og har fået sclerose-diagnosen i mellemtiden. Skal jeg fortælle det til min arbejdsplads?  
Bjarne Riis Christensen: ”Der gælder nøjagtig det samme som når du er jobsøgende og bliver tilbudt et arbejde. Du skal fortælle sin ledelse, at du har fået en sygdom, der kan få indflydelse på ens arbejdsevne, hvis du er mærket af sclerose. Har du ikke nogen symptomer, der påvirker din arbejdsevne, er du derimod ikke forpligtet til at fortælle det. Men der sker jo oftest det, når man får sådan en diagnose, at man skal til undersøgelser, som kan betyde sygefravær. Flere mærker også nogle psykiske konsekvenser, hvor det kan være en fordel, at arbejdet kender til den situation, man står i.”

Bør jeg fortælle min arbejdsplads om sclerose, hvis ikke det påvirker mit arbejde?
Bjarne Riis Christensen: ”Det er meget situationsbestemt, hvis ikke det har indflydelse på dit arbejde. Det kommer for det første an på, hvem du er. Vil du have det bedst med, at din arbejdsplads ved det, så bør du ikke holde det hemmeligt, selvom det ikke har betydning for dit arbejde. Men det er vigtigt, at du ikke bare fortæller ledelse og kollegaer om det, men gør en indsats for at få dem til at forstå, hvad det betyder for dig i arbejdssammenhæng. Fortæl også, hvordan du ønsker at de skal behandle dig. Så undgår man misforståelser og fordomme.

Er der andet, jeg bør være opmærksom på, inden jeg vælger at fortælle det til mit arbejde, hvis ikke jeg mærker sclerose?
Bjarne Riis Christensen: ”Det er en god idé, at undersøge hvilken virksomhed du arbejder i eller søger job hos. Hvordan er deres personale – og sygdomspolitik, og er de rummelige og fleksible? Hvis de er det, så kan det jo være en god idé at fortælle det, for så opnår du den rummelighed og fleksibilitet, der kan blive brug for senere hen, selvom du ikke lige nu mærker noget til sygdommen.”

Kan jeg risikere at blive fyret på grund af min sclerose?   
Bjarne Riis Christensen: ”Ja, og så er det alligevel ikke så simpelt. Det er lovligt, at du bliver fyret på baggrund af sclerose, hvis sygdommen har en sådan indvirkning på dig, at du ikke kan varetage de arbejdsopgaver, som du er ansat til. Men din arbejdsgiver er forpligtet til at gøre en indsats for at finde et andet arbejde til dig internt i virksomheden, som du selvfølgelig skal være kvalificeret til. Er det ikke muligt, så har de lov at fyre dig, så længe de kan dokumentere, at de har gjort en indsats for at finde en anden stilling til dig.”

Hvor kan jeg læse om reglerne?
Bjarne Riis Christensen: ”Rent juridisk kan du finde svar i helbredslovgivningen og funktionærloven, men det er også vigtigt, at du tager stilling til det rent moralsk. Du bør mærke efter, om du vil have det bedst med at være åben om sin kroniske sygdom eller ej og følge de fornemmelser.”

Er der andet, jeg skal overveje, inden jeg fortæller om min sclerose?
Bjarne Riis Christensen: "Du bør undersøge firmaets værdier, kultur, personalepolitik, herunder sygdomspolitik. Det er alt sammen oplysninger, der kan hjælpe dig frem til en afklaring i forhold til din situation, og gør det nemmere for dig at træffe en beslutning."

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.