Gå til hovedindhold

Til svamp mod sclerose

28. marts 2017
Kort fortalt

Et giftstof fra svampe kan få ødelagte nerveceller til at gro igen. Det har canadiske forskere vist i laboratoriet. Håbet er, at det kan hjælpe med at gendanne beskadigede nerver hos sclerosepatienter.

Kampen mod sclerose får nu hjælp fra en uventet kant: Et særligt svampegiftstof (fusicoccin-A) ser ud til at kunne stimulere vækst af beskadigede nerver.

Det er forskere fra McGill Universitet i Canada, der gjorde det opsigtsvækkende fund under en granskning af svampes infektion af planter.

Regeneration af nerver afgørende for sclerose

Gendannelse (regeneration) af ødelagte nerver er en afgørende faktor i forsøget på at bremse progressiv sclerose. Men det volder i dag forskere store problemer at finde en metode til det.

Så svampegiftens egenskaber kan derfor blive en væsentlig brik i kampen mod ikke kun progressiv sclerose, men også en række neurodegenerative sygdomme.  

Planterødder og nerveceller

Opdagelsen skete efter en tilfældig undersøgelse af, hvordan planter reagerer, når den mikroskopiske svampeparasit, Fusicoccum amygdali (kendt for at angribe mandel- og ferskenplanter), udsender sit giftstof, fusicoccin-A:

Planterne smider deres blade og dør praktisk talt, fordi giften syredræber cellerne i blade og stængel. MEN, giftstoffet får samtidig planten til at blive aktiv under jorden: Det sætter nemlig gang i rodvæksten.

Et nærstudie af de mekanismer, der forløber i den proces, ledte forskerne til den enkle slutning, at planters rødder og menneskers nerveceller vokser efter nogenlunde de samme signaler og stimuli.

Vokser som ukrudt

Derfor blandede forskerne straks fusicoccin-A giftstoffet sammen med beskadigede neuroner i laboratoriet, og observerede hvad der skete:

”Da vi dagen efter kiggede under mikroskopet, voksede aksonerne (nerve-enderne) som ukrudt”, fortæller Andrew Kaplan, forskningsansvarlig for projektet, til universitetets hjemmeside:

”Og det fik os til at konkludere, at fusicoccin-A kan stimulere reparation af aksoner i et beskadiget nervesystem”.   

Aksonerne er de trådlignende udvækster, som udgår fra, og forbinder, nerveceller. Beskadigelse af disse aksoner er en af hovedårsagerne til mange andre lidelser end sclerose, herunder rygmarvsskader, slagtilfælde og en række neurodegenerative sygdomme.

Målet er lægemidler, der stimulerer nervecellevækst

Da fusicoccin-A med andre ord virker som det rene gødning for nerveceller, kan dets egenskaber være startskuddet til en bedre forståelse af de mekanismer, der gør sig gældende ved vækst af ødelagte nerver.

Det vil samtidig også kunne sætte gang i udvikling af lægemidler, der kan stimulere reparation og vækst af nerveceller.  

Man kan læse universitetets pressemeddelelse her, og originalartiklen her.

Der er ingen kommentar endnu