Gå til hovedindhold

Til tops med sclerose

6. juli 2020
Kort fortalt

Casper Jusslin skal for første gang cykle bjerge sammen med de andre ryttere på Cykelnerven, som i år er flyttet til september, og den fælles træning har fået Casper i sit livs form. Samtidig har fællesskabet på Cykelnerven givet ham modet til at stå frem og fortælle om sin egen sygdom. 

Foto: Jakob Helbig

Casper tager lange seje sprint ad de fynske landeveje hver uge. Det har han gjort i snart et år. Da den 47-årige fynbo meldte sig til Cykelnerven tilbage i efteråret 2019, var det ikke kun for at støtte forskningen i sclerose. Han tror på, at motion er den rigtige medicin for ham – i hvert fald et supplement til den medicin, som han får mod sin sclerose. 

Derfor støtter hans kone ham, selv om det til tider kan være svært at forstå, at man kan bruge så mange timer om ugen på en cykel. For Casper har træningen givet pote.

”Jeg har ikke været i så god form de sidste 15-20 år, og jeg føler mig mere klar end nogensinde til at udfordre mig selv og mine fysiske grænser. Hvis jeg ikke har bælte på, så taber jeg simpelthen bukserne.”

Cykelnerven gennemføres for 7. år i træk, men i år er finalen i Frankrig rykket til den anden side af sommerferien. De sidste par måneder har Casper Jusslin passet jobbet som jurist i en større dansk virksomhed fra hjemmekontoret i Årslev på Fyn. Begge dele har givet ham mere tid til at træne og samle penge ind til forskning i sclerose frem til afrejsen til Frankrig i september. 

Tråd, håb og gear

Casper Jusslin har cyklet i nogle år, men han har aldrig prøvet kræfter med bjerge før. Han har længe tænkt, at han gerne vil med på Cykelnerven, men han har ikke været klar før nu. 

"Jeg vidste, at det ville blive en fysisk stor udfordring at komme i så god form, som det kræver. Indimellem har jeg også haft problemer med balancen, og det er jo ikke just en fordel, når man skal køre op ad bjerge, hvor tempoet kommer langt ned."

Han ved, at etaperne i Frankrig vil presse ham til det yderste, og det bliver med stor respekt, at han kommer til at køre ind på de berømte franske bjerges stigninger. Men træningsfællesskabet på Cykelnervens Team Fyn har givet ham troen på, at han kan nå toppen sammen med de andre.

Jeg ved, at jeg kan måle mig fysisk med de andre. Jeg er blevet bedre til at økonomisere med kræfterne og finde det rigtige gear og tråd, når det går opad. Så kan jeg kun håbe, at benene holder hele vejen, og skulle de svigte, så er jeg sikker på, at holdkaptajnerne passer godt på mig.

Målstregen venter på toppen af Col de la Loze. Når den sidste etape er kørt, kan tre teams indtage deres plads på sejrsskamlen som dem, der i årets løb har rejst allerflest penge til forskning i sclerose. De sidste syv år er det blevet til over 27 millioner kroner til forskning, og sidste år alene indsamlede Team Fyn omkring 760.000 kroner. For Casper og resten af holdet er ambitionerne i år at nå et endnu højere beløb. 

Livet er ikke forbi, fordi man får sclerose

Casper har haft sclerose i 15 år. I efteråret fortalte Casper for første gang åbent om sin sygdom i Djøfbladet. Indtil da har det kun været de allernærmeste, der var indviet. Men han var træt af "de halve sandheder" mellem ham og hans kolleger. Efterfølgende har han kun fået positiv respons:

”Jeg er blevet kontaktet af folk, som jeg ikke kender, der var glade for, at jeg turde stå frem og fortælle om min sygdom. Nogle af dem vil gerne gøre det samme, mens andre endnu ikke har lyst til at stå frem.”

Det var det første informationsmøde på Cykelnervens Team Fyn, der gav ham modet til at åbne op og fortælle om sin sygdom. Derfor betyder Cykelnerven noget særligt for ham. Som en af de 10 ryttere, der cykler med sclerose, er det vigtigt for Casper at signalere, at man godt kan gennemføre så hårdt et cykelløb, selv om man har sclerose. 

”Jeg vil gerne vise, at livet ikke er forbi, fordi man får sclerose. Og så har jeg altid levet mit liv efter reglen om, at hvor der er vilje, er der vej – også selv om det til tider er op ad bakke.”

Der er ingen kommentar endnu