Træning for progressive
Danske forskere modtager knap 25 millioner kroner til at afdække de kognitive forbedringer ved træning hos progressive sclerosepatienter. Projektet skal undersøge den gavnlige effekt af fysiske og kognitive træningsindsatser og starter op sidst på året.

Århusianske forskere har modtaget en stor sum penge til et rehabiliteringsprojekt for personer med progressiv sclerose.
Det er den canadiske scleroseforening, der har bevilget 5 millioner canadiske dollars (knap 25 millioner kroner) til at undersøge effekten af henholdsvis kognitiv træning, målrettet fysisk træning samt kombinationen af disse hos progressive patienter.
Professor Anthony Feinstein fra Sunnybrook Health Sciences Centre i Toronto står i spidsen for projektet, der også omfatter 10 forskningscentre i USA og Europa.
Fra Danmark deltager Aarhus Universitet, hvor lektor Ulrik Dalgas har ansvaret for projektets afvikling.
Kognitiv effekt og fysisk træning
Projektet får særligt fokus på de kognitive effekter af fysiske og kognitive træningsindsatser:
”Det har taget næsten 4 år at planlægge og få projektet finansieret, så det er fantastisk, at det nu er lykkedes. Vi har samlet et team af de bedste forskere inden for henholdsvis kognitiv træning og fysisk træning og nøje udvalgt de mest lovende former for træning, som vi tror på kan hjælpe personer med progressiv sclerose, indtil vi får yderligere medicinske gennembrud”, fortæller Ulrik Dalgas.
Projektet bliver en af de største undersøgelser inden for sit felt, og der skal indgå næsten 400 personer med progressiv sclerose.
”Vi håber at have al forberedelse på plads, så vi kan starte med at inkludere patienter sidst på året. Vi kommer primært til at rekruttere fra det midtjyske område, da projektet kræver, at man kan komme til træning i Århus flere gange om ugen”, siger Ulrik Dalgas.
Flot pris til dansk scleroseforsker
Og der er flere gode nyheder fra den århusianske forskningsgruppe:
På den netop overståede europæiske sclerose rehabiliteringskonference (RIMS) i Amsterdam, fik Lars Hvid fra Sektion for Idræt på Aarhus Universitet en flot pris, da han vandt foredragskonkurrencen.
Det vindende foredrag præsenterede data fra over 100 personer med sclerose i alle aldersgrupper samt fra raske kontrolpersoner.
I undersøgelsen indgik også gruppen af ældre personer med sclerose (+60 år), hvilket ofte er en overset aldersgruppe i forskningsprojekter, til trods for at de udgør ca. 1/3 af alle patienter.
Det er andet år i træk at den århusianske forskningsgruppe hjemtager prisen.
Muskelstyrke mindskes hurtigere
Resultaterne viste, at muskelstyrken hos personer med sclerose nedsættes hurtigere og tidligere med alderen end hos raske personer.
Det har væsentlige konsekvenser for funktionsevnen (f.eks. evnen til at gå på trapper), som sideløbende mindskes.
"Vi ved at bibeholdelse af nerve-muskelfunktion, specielt i underekstremiteterne (red: benene), er den vigtigste faktor for at opretholde fysisk funktion", fortæller Lars Hvid og fortsætter:
"Det vi foreløbigt kan vise er, at sclerosepatienter i alle aldersgrupper har markant nedsat nerve-muskelfunktion (samt fysisk funktion) netop i underekstremiteterne. Selvom de største forandringer forekommer i 30-40 års alderen, går sclerosepatienter en alderdom i møde, hvor deres nerve-muskelsystem (og fysiske funktion) er markant dårligere end ikke-patienter".
Tidlig indsats rettet mod at bevare styrken er derfor særdeles vigtig for personer med sclerose.
En tilfreds Ulrik Dalgas glæder sig over kvaliteten i forskningsgruppens arbejde:
”Vi har en gruppe meget dedikerede og talentfulde unge forskere, der arbejder stenhårdt og som er rigtig gode til at samarbejde, og det er med til at løfte niveauet. Desuden fortæller prisen mig, at vi laver noget som både er relevant og som har et godt internationalt niveau”, fortæller han.
Træningsstudie for progressive
Den kognitive træning kommer til at bestå af et computerbaseret program, som træner forskellige kognitive domæner. Den fysiske træning består af konditionstræning. Begge typer træning overvåges af trænere, der sørger for, at al træning udføres som planlagt.
Forsøgspersonerne skal have en vis kognitiv funktionsnedsættelse. Træningen foregår 2 gange om ugen og løber over 12 uger. Samlet set skal man træne ca. 2 timer pr. gang.