Gå til hovedindhold

Trætheden, som ikke kan soves væk – hvad gør jeg?

2. november 2021
Kort fortalt

Det mest almindelige – og for nogle det allerværste symptom fra sclerose – er den kroniske træthed. Flere end 8 ud af 10 med sclerose er ramt af overvældende træthed, som ikke bare kan soves væk. Vi ser nærmere på, om der er noget at gøre mod sclerosetrætheden.

Hvad kan jeg gøre, når trætheden forfølger mig? Det spørgsmål tikker ofte ind hos Scleroseforeningens netrådgivere. Hele 85 procent af alle med sclerose i Danmark lever et liv med den særlige, kroniske træthed, som ofte hæmmer hverdagens muligheder og gøremål.

Der findes enkelte medicinske behandlinger, som måske kan dæmpe træthed. Men intet af det opkvikkende medicin er bevist og godkendt til at kunne dysse ned for den kroniske træthed, som mange med sclerose oplever.

Alligevel er rådet fra flere overlæger, heriblandt netrådgivningens Morten Blinkenberg og Jette Frederiksen, at man bør tage problemet op med sin neurolog, hvis trætheden er hæmmende.

For der kan faktisk være noget at gøre.

Træning tæmmer træthed


På de to danske sclerosehospitaler arbejder man med energi­management. Strategier og metoder, som mest af alt handler om, hvordan du kan styre og prioritere den mængde energi, du har til rådighed, og mindre om, hvordan du mindsker den særlige træthed.

Dét er der noget andet, som ser ud til at kunne – men det kræver din indsats.

“I løbet af de seneste ti år har forskning bevist, at forskellige træningsformer nedsætter den kroniske træthed for en del med sclerose. Nogle oplever en større effekt end andre, og vi har også fundet ud af, at nogle med sclerose oplever, at en type træning hjælper mod trætheden, mens andre med sclerose oplever større gavn af en anden type træning,” forklarer lektor og idrætsforsker Ulrik Dalgas.

“Hvorfor det er sådan, ved vi ikke endnu. Men det kan have noget at gøre med, hvad der udløser sclerosetrætheden,” spår han og hentyder til to slags årsager, man plejer at opdele trætheden efter.

Tager tid at skrue trætheden ned


Der kan være flere og meget forskellige grunde til, at du oplever den konstant tilbagevendende, drænende træthed. Eksperter inddeler grundene i primære og sekundære årsager.

“De primære årsager til sclerosetræthed er dem, som er forårsaget direkte af sygdommen, såsom inflammation eller skader i hjernen. De sekundære er årsager som medicinbivirkning, dårlig søvn, inaktivitet og andet udefra, som jo hænger sammen med, at man har sclerose. Vi ved, at træning er effektivt, hvis trætheden skyldes sekundære årsager, men vi er ikke helt så sikre på, at det samme gælder, hvis årsagerne er primære,” oplyser Ulrik Dalgas.

Og det er på med de lange briller, hvis du vil påvirke den kroniske træthed gennem træning, lyder det fra idrætsforskeren.

“Hvis man kæmper med kronisk træthed, må man prøve sig frem for at finde ud af, hvilken træningsform der virker bedst. Og så handler det om at holde ved, fortsætte en hel måned og se, hvordan det påvirker trætheden. I starten er det helt normalt at føle, at man er udtrættet efter at have trænet, men efter nogle uger mærker man normalt de positive effekter på trætheden.”

Størstedelen af den forskning, som har undersøgt, hvordan træning kan ændre på trætheden, har fokuseret på konditions- og styrketræning. Men nyere, mindre studier peger på, at også yoga, balance og andre træningstyper kan skrue ned for den kroniske træthed

Find mere om sclerosetræthed her.

[Fatigue]

Er en særlig type af træthed, der er kronisk og kan føles altovervældende. Fatigue kan opleves både kropsligt og mentalt og kan påvirke andre symptomer. Det kan ikke sammenlignes med almindelig træthed. 
Se hele scleroseordbogen her.

Der er ingen kommentar endnu