Gå til hovedindhold
TemaAlternativ behandlingSe hele temaet

Tre bud: Sådan styrker vi din sikkerhed ved alternativ medicin

20. oktober 2020
Kort fortalt

Naturmedicin og kosttilskud er ikke altid ufarligt, og i Danmark er patientsikkerheden ved brug af det alternativ medicin skrantende. Sådan lyder det fra både Danske Patienter, Lægeforeningen og Scleroseforeningen. De giver dig deres bud på, hvad der skal til, førend der kan skabes mere sikkerhed.

Vi mener, at RAB-ordningen giver patienterne en falsk tryghed. Den giver et indtryk af, at myndighederne anbefaler alternativ behandling, fordi den signalerer til patienterne, at registrerede alternative behandlere lever op til en faglig standard – altså at behandlingen virker. Men det er der ikke beviser for.

Tværtimod er alternativ behandling kendetegnet ved, at der ikke er videnskabelig dokumentation for, at det virker. Derfor skal sundhedsmyndigheder heller ikke komme i en situation, hvor det ligner, at man formidler eller anbefaler alternativ behandling.

Vi har sammen med Danske Patienter foreslået, at der oprettes et statsligt vidensråd om alternativ behandling. Et sådant vidensråd skal undersøge og indsamle viden om forskellige alternative behandlinger på et videnskabeligt grundlag.

Det handler om at beskytte patienters sundhed og om at sikre, at patienter, læger og andre sundhedspersoner har adgang til viden baseret på den seneste forskning. Det er også en hjælp, når patienter spørger læger til råds om alternative behandlinger.

Camilla Noelle Rathcke

Lægeforeningen, formand

Vi mener, at der bør laves et nationalt forsknings- og videnscenter omkring alternativ behandling. Et videnscenter, hvor læger kan få bedre rådgivning, og hvor patienter kan få et samlet overblik over viden om alternative behandlinger, så de ikke er nødsaget til at søge information i øst og vest på nettet.

Vi kan jo tage bestik af, hvad de gør i Norge og eventuelt opstarte et samarbejde med dem, for der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken, hvis der allerede eksisterer et velfungerende center i et land, der ligner vores.

Vi mener, at det bør være statsligt finansieret og en statslig opgave at få det op at køre, for det er nødvendigt for at sikre en bedre patientsikkerhed og vil være til gavn for rigtig mange patienter.

Annette Wandel

Danske Patienter, Vicedirektør

Først og fremmest er det vigtigt, at dialogen mellem patient og læge omkring samtidig brug af alternativ og konventionel behandling styrkes. Vi mener, at ansvaret for at bringe dialogen op ligger hos begge parter. I Scleroseforeningen forsøger vi at opfordre til det, ved at sprede budskabet om hvorfor det er vigtigt, og give redskaber til at få bragt emnet op til en konsultation.

Vi mener også, at det er vigtigt at få samlet eksisterende forskningslitteratur. Både den litteratur som har undersøgt alternative behandlinger generelt, men også det, der viser interaktioner ved alternativ og konventionel medicin af hensyn til patientsikkerheden. Der findes ikke et samlet overblik over det i Danmark, men det er der behov for, hvis vi skal fremme sikkerheden for danske patienter.

Det samme gælder ny forskning i alternativ behandling generelt. Der er stadig meget, vi ikke ved nok om, og som bør undersøges. Det er der flere, blandt andre Scleroseforeningen, der har og kan bidrage med, men vi har brug for nogle politisk ansvarlige, som sætter sig for bordenden og laver en konkret handleplan på området.

Lasse Skovgaard

Scleroseforeningen, forskningschef

Der er ingen kommentar endnu