Gå til hovedindhold

Tre forhold forhindrer patienternes adgang til cannabis på recept

11. juli 2019
Kort fortalt

Det er lovligt, men det er næsten ikke tilgængeligt - cannabis på recept. For selvom det er halvandet år siden, at forsøgsordningen med medicinsk cannabis gjorde det muligt for alle landets læger at udskrive planten, er der en række barrierer, der spærrer for adgangen.

Voldsomme smerter og spasticitet er hverdag for omtrent 2.500 mennesker med sclerose her­hjemme. Deres problemer bliver nemlig ikke afhjulpet af den medicin, der allerede står på apotekets hylder. Og hvad gør man så? 

De seneste år er det blevet mere og mere populært at opsøge ”det illegale marked” og købe cannabis til at lindre symptomerne. Og det var netop, hvad politikerne ville ændre på, da de 1. januar sidste år satte gang i den fireårige forsøgsordning med medicinsk cannabis. 

Lægerne mangler evidens 


Med forsøgsordningen kan alle landets læger udskrive ren cannabis som medicin, men selvom begejstringen var stor blandt patienter, satte størstedelen af lægesta­ben hælene i.   

Faktisk er det kun tre ud af landets femten sclero­seklinikker, som har ordineret planten i løbet af det første år. To af de tre klinikker ligger på Sjælland, og det er også i det område, flest patienter har fået recept hos deres læge, neurolog eller igennem private special­læger, viser en analyse fra Sundhedsdatastyrelsen.  

”Vi har altid gået op i at være evidensbaserede i Danmark, og ved den her forsøgsordning mener jeg, at kæden knækker. Vi har stadig ingen ordentlig evidens for, at cannabis virker som lægemiddel, så derfor har vi valgt ikke at udskrive det,” fortæller Claudia Pfleger, afdelingslæge i scleroseklinikken på Aalborg Universitetshospital. 

Patienter må grave dybt i lommerne 


Lægerne er ikke ene om at bremse muligheden for 
at lindre med lovlig cannabis. For selv med en recept i hånden har de færreste patienter råd til at betale prisen. 

En undersøgelse fra Sclerosefor­eningen viser, at 77 procent af de 
2.500 mennesker med sclerose, der kunne få gavn af forsøgsordningens cannabis, fordi intet andet medicin virker, lever af en overførselsind­komst.

En indkomst, som umuligt kan bære ekstraudgiften på flere tusinde kroner om måneden for den lovlige medicinske cannabis. Og selv med tilskudsaftalen, der sidste år blev forhandlet på plads og hev prisen ned på det halve, er den stadig urealistisk høj for mange med sclerose, understreger direktør i Scleroseforeningen Klaus Høm. 

”Det var vigtigt, at der blev for­handlet en tilskudsaftale på plads. Men vi oplever desværre, at prisen stadig er for voldsom for de fleste med sclerose, som forsøgsordnin­gen reelt er tiltænkt. Derfor skal tilskuddet til medicinsk cannabis altså være på lige fod med al anden medicin, hvor egenbetalingen aldrig bliver over de 4.000 kroner om året," udtaler han.

Mere end et klip i kørekortet


Med den manglende viden, de skeptiske læger og den knaldhøje pris skulle man tro, at barriereter­mometeret havde nået sit maksi­mum. Men der er en sidste stor for­hindring, der gør forsøgsordningen utilgængelig for flere. 

For uden dokumenteret viden lyder beskeden: 
Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler aktuelt læger, der ordine­rer behandling med (…) medicinsk cannabis under forsøgsordningen, at udstede lægeligt kørselsforbud i hele behandlingsperioden.
 
Og den udmelding følger langt de fleste læger. De står nemlig alene med ansvaret, hvis noget går galt på grund af ordineringen af den omdiskuterede plante som medicin. 

”Vi kan ikke gøre meget andet end at sige, at man ikke må køre, når man får produkterne. Sund­hedsstyrelsen vil jo ikke aner­kende, at man kan køre bil på den plantebaserede cannabis, for ingen ved med sikkerhed, hvad der præ­cis er i,” forklarer overlæge Finn Sellebjerg. 
 

Der er ingen kommentar endnu