Gå til hovedindhold

Tre forskningsprojekter modtager støtte fra husstandsindsamlingen

19. januar 2018
Kort fortalt

I september ringede mere end 2.500 fantastiske, frivillige indsamlere på dørene hjemme hos danskerne i Region Midtjylland og Region Hovedstaden for at samle penge ind til forskning i gigt og sclerose. De mange indsamlede penge er nu delt ud til nye, spændende forskningsprojekter.

I Scleroseforeningen har vi i valgt at uddele vores halvdel af de indsamlede midler til i alt tre projekter til gavn for mennesker med sclerose. De mange penge er samlet ind takket være frivillige kræfter og er nu sendt afsted til dygtige forskere, som skal omsætte dem til ny viden.

Scleroseforeningens chef for forskning og dokumentation Lasse Skovgaard fortæller om baggrunden for valget; ” De tre projekter, der har modtaget støtte fra husstandsindsamlingen, har alle det til fælles, at de er sat i verden for at gøre livet bedre for mennesker med sclerose. Det er tre vidt forskellige projekter, som hver især vil gøre os klogere på fremtidens behandling. ”

Under billedet kan du læse en kort beskrivelse af de tre forskningsprojekter, som vi har kunnet støtte takket være de mange frivillige ildsjæle, som ringede på et utal af døre tilbage i september.

Projekt 1: Sidder nøglen til sclerose i tarmen?

 

Tarm-hjerne-aksens betydning for immunaktivering, sygdomsaktivitet og behandlingsrespons ved sclerose.

Scleroseforeningen har støttet professor Annette Oturais store forskningsprojekt på Rigshospitalet om tarmens betydning for sclerosesygdom. Det forløber henover de næste 3 år. Immunsystemets funktion og sygdomsforebyggelse er meget afhængig af tarmfloraen. Derfor vil detaljeret viden om det komplekse sammenspil mellem tarmbakterier og hjernen hos patienter med sclerose give en bedre forståelse af årsagen til sygdommen. Målet er også, at kunne forudse hvordan sygdommen udvikler sig, hvor godt medicinsk behandling virker og om kostændringer kunne være gavnlig for den enkelte patient.

Lasse Skovgaard forklarer baggrunden for støtten til projektet; ” Tarmen og dens betydning for vores helbred er blandt tidens mest populære forskningstemaer. Der er så mange mulige skjulte mekanismer på spil her, som vi har et stort behov for at få afdækket for at sikre mennesker med sclerose den bedst mulige behandling i fremtiden. ”

 

Projekt 2: Hvad kan du selv gøre for at leve godt med sclerose?

 

Fysisk træning som supplerende behandlingsstrategi tidligt i sygdomsforløbet hos personer med sclerose. 

Scleroseforeningen har også støttet lektor Ulrik Dalgas fra Århus Universitets forskning i, hvordan træning kan bidrage til at bremse sclerose. Fysisk bevægelse har vist sig sikker og effektiv som symptombehandling for sclerosepatienter i rehabiliteringsøjemed. Ulrik Dalgas seneste projekt vil undersøge effekterne af systematisk fysisk træning tidligt i sygdomsforløbet, og formodningen er, at det kan medvirke til at reducere sygdomsaktiviteten. Målet er at udvikle et træningsprogram, der i sidste ende kan mindske symptomer, forbedre kognition og bevægelsesapparatet, og bremse sygdomsaktiviteten.

Lasse Skovgaard fortæller om støtten til projektet; ” Fysisk træning kan i mange tilfælde være med til at vedligeholde patientens funktionsevne både fysisk og kognitivt. Her er der altså tale om, at man som menneske med sclerose selv kan have indflydelse på sin sygdom og arbejde aktivt for at mindske dens symptomer. Det har vi brug for mere viden om for at gøre fremtidens behandling så effektiv som muligt. ”

Projekt 3: Hvordan stiller vi bedst og hurtigst muligt diagnosen hos børn?

 

Børn og Sclerose i Danmark: Udbredelse, sygdomsrisici og diagnostiske værktøjer.


Scleroseforeningen har støttet professor Morten Blinkenbergs igangværende projekt på Rigshospitalet om børn og sclerose. Sclerose forekommer sjældent hos børn, men kan give svære kognitive og fysiske handikaps. Det er derfor vigtigt at opstarte medicinsk behandling tidligt, så svær invaliditet undgås. Projektet vil forsøge dels at kortlægge det præcise omfang af sclerose i børn i Danmark, dels at undersøge sammenhæng mellem sclerose og infektioner fra hospitalsindlæggelser og dels at karakterisere to markører i cerebrospinalvæsken, der skal kunne forudsige udvikling af sclerose. Projektet vil koble data fra Landspatientregistret og Scleroseregistret med journalgennemgang. Formålet er i sidste ende at få et præcist estimat af sygdomsforekomsten af sclerose hos børn og få udviklet et redskab til at sikre tidlig diagnose af børn.

Lasse Skovgaard forklarer baggrunden for støtten til projektet; ” Børn kan også få sclerose, og vi har brug for meget mere viden om, hvordan vi sikrer, at børn med sclerose får en tidlig diagnose og den optimale behandling til at leve et langt og godt liv med sclerose.

 

Husstandsindsamlingen vender stærkt tilbage

 

Husstandsindsamlingen finder igen i år sted anden søndag i september. Sæt derfor allerede nu et stort kryds i kalenderen den 9. september. Vores samarbejde med Gigtforeningen er ophørt ved udgangen af 2017, og vi skal derfor samle ind på egen hånd i år. Derfor går de indsamlede midler for første gang udelukkende til forskning i sclerose. Og vi glæder os til at gå på gaderne sammen med jer, så vi igen kan samle penge ind og støtte vigtige forskningsprojekter.

Som noget helt nyt udvider vi i år indsamlingen til Region Syddanmark, så vi samler ind i tre regioner. Og fra 2019 bliver vores indsamling landsdækkende, så alle, der kan og vil bruge en søndag i september i forskningens navn, kan være med til at samle ind til en verden uden sclerose.

Husstandsindsamling i en by tæt på dig

  • I 2018 samler vi ind i Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Hovedstaden. Vi samler ind søndag den 9. september.
  • I 2019 samler vi ind i hele landet. Vi samler ind søndag den 8. september.
Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.