Gå til hovedindhold

Tre råd om træning for dig med funktionsnedsættelse

20. april 2020
Kort fortalt

Der er flere fordele end ulemper ved at presse din puls i vejret, også selv om du har fremskreden sclerose. Anders Skjerbæk, der er master i rehabilitering og udviklingsleder på Sclerosehospitalet i Ry, giver her gode råd til at komme i gang med træningen. 

Tip! 


Fysisk aktivitet er ikke kun svedige træningspas. Det kan også være hverdagsaktiviteter som at gøre rent, ordne haven eller hvad med en svingom?

1 råd: Find de rette redskaber

Selvom du måske bruger kørestol og oplever, at din sclerose har frarøvet dig noget af din mobilitet, kan du godt træne. 

”Der er mange øvelser, du kan lave fra en kørestol, som inddrager både konditionstræning og styrketræning,” forklarer Anders Skjerbæk, der er master i rehabilitering og udviklingsleder på Sclerosehospitalet i Ry. 

”Men sclerose er så forskelligartet fra person til person. Derfor er det først og fremmest vigtigt at være bevidst om, hvilke dele af kroppen du stadig har funktion og nogenlunde styrke i. Når du har styr på det, kan du lettere finde frem til de træningsredskaber, som er effektive for dig at bruge,” uddyber han. 

Eksempelvis er træningselastikker et rigtig godt redskab, som både træner muskler og kan få pulsen op, hvis du laver øvelserne hurtigt efter hinanden. Der findes mange øvelser, der træner forskellige muskler og led i kroppen.

2 råd: Din kreativitet sætter grænsen

I starten bør du opsøge professionel vejledning, pointerer Anders Skjerbæk. For det er vigtigt, at du ikke skader din krop i forsøget på at gøre noget godt for dig selv.

”Lige så snart du har fået styr på, hvordan du træner mest effektivt, i forhold til de udfordringer du har, kan du sagtens selv gå i gang med træning og hjemmeøvelser,” siger han.

 Skyggeboksning er et eksempel på træning, der kan udføres alle steder fra en kørestol og er en god øvelse til at få pulsen op. Du kan bokse ud i luften eller på en blødere genstand. Og hvis du kan rejse dig fra kørestolen, er en anden god øvelse at placere dig selv foran et bord. Rejs dig fra stolen, brug bordet som balancestøtte og sæt dig igen. Gentag øvelsen, så mange gange du kan. 

3 råd: Find balancen

Selv om du i starten kan opleve, at træning tærer på dit energiniveau, vil du med tiden få mere energi. Nogle oplever dog også symptomer som kramper fra spasticitet eller en ustyrlig varmefølsomhed, der kan udløses af træning. Og selvom de hverken er farlige eller langvarige, kan det være både ubehageligt og forstyrrende, når man prøver at gøre noget godt for sig selv.

”Her handler det om at finde den perfekte balance mellem intensitet og intervaller. Du skal vide, hvor hårdt du kan træne i hvor lang tid ad gangen, før symptomerne viser sig. Når du ved det, skal du altid lægge pauserne, så symptomerne ikke hindrer dig i at gennemføre din træning,” fortæller Anders Skjerbæk. 

Der er ingen kommentar endnu