Tredje vaccinestik bør prioriteres tidligt til udsat gruppe med sclerose
Særlig gruppe med sclerose bør stå foran i køen til tilbuddet om et tredje vaccinestik. Det mener flere eksperter og faglige selskaber, efter at international – og senest dansk forskning har bevist, at noget sclerosemedicin mindsker beskyttelsen fra coronavaccination.

”Den danske forventning er, at vi alle skal have tredje vaccinestik, men spørgsmålet er hvornår,” lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke på mandagens pressemøde.
Tilbuddet skal i første omgang gives til personer med et meget svækket immunforsvar. Men ifølge flere scleroseeksperter og faglige selskaber bør muligheden også gælde, hvis man har sclerose og er i særlige medicinske behandlinger. Dét bakker Scleroseforeningen op om.
”Derfor bør patienterne rykke foran i køen”
Sclerosemedicin hæmmer eller ændrer dit immunforsvar, og netop derfor har nogle behandlinger vist sig at påvirke, hvor mange eller få antistoffer du danner fra coronavaccination. Antistofferne er med til at beskytte dig mod smitte og et alvorligere sygdomsforløb, og allerede i foråret viste de første internationale studier ærgerlige resultater blandt deltagere i behandling med Ocrevus, Rituximab og Gilenya. Nu styrkes de af nye resultater fra dansk forskning.
”Vi kan se, at stort set alle deltagere i vores studie, som er i behandling med Ocrevus, danner betydeligt lavere eller slet intet niveau af antistoffer sammenlignet med raske. Det betyder, at vaccinen formentlig ikke virker lige så godt, når man samtidig er i den slags behandling,” forklarer læge og forsker Tobias Sejbæk, der står bag den nye danske forskning på området.
Forskel mellem 1. og 2. vaccinestik
Som noget helt nyt har det danske studie samtidig undersøgt, hvor højt eller lavt niveau af antistoffer, der bliver dannet hos de deltagere, som rent faktisk dannede antistoffer efter vaccination.
”Resultaterne viser, at kun 10 procent i behandling med Ocrevus opnår samme niveau af antistoffer efter vaccinerne, som vi ser hos raske, der ikke får medicinen. Effekten fra vaccinen kan dog ikke udelukkende måles ud fra antistoffer og det er muligt, at man må bruge andre metoder hos personer i behandling med Ocrevus for at afprøve effekten af vaccinen. Det nye i vores studie er, at vi har undersøgt forskellen mellem første og andet vaccinestik, og der er en betydelig forskel i det 2 ud af 3 først danner antistoffer efter anden vaccine, ” siger Tobias Sejbæk.
”Derfor bør patienter i den her slags behandling få muligheden og rykke foran i køen til en tredje vaccine tidligt,” mener han.
Eksperter går sammen
Lige nu er nogle af Danmarks mest kompetente scleroseeksperter ved at se nærmere på og informere Sundhedsstyrelsen om, hvem med sclerose de vurderer, bør rykke frem i køen til et tredje vaccinestik tidligt.
“De data vi ser på antistof-responset efter coronavaccination, giver anledning til bekymring om, hvor godt nogle patienter med sclerose er beskyttet af vaccinen. Det er vigtigt at sige, at resultaterne fra analyser af antistof-responset ikke alene kan vise, hvor godt eller dårligt man er stillet efter vaccinen, og at der er studier på vej, der viser et intakt T-celle respons hos patienter i behandling med Ocrevus eller Rituximab. Men på baggrund af de nuværende data, mener vi, at udvalgte patientgrupper bør blive tilbudt en tredje vaccine tidligt,” siger Jeppe Romme Christensen, formand for Dansk Selskab for Forskning i Multiple Sklerose.
Han fortæller, at de, sammen med Dansk Neurologisk Selskab og Dansk Multiple Sklerose Gruppe, retter henvendelse til Sundhedsstyrelsen.
“Når vi går sammen om det, har vi mulighed for at levere de mest kvalificerede vurderinger. Det er os, der arbejder med det til dagligt og kender bedst til litteratur og data inden for multiple sklerose,” pointerer formanden.
Klar forventning
Holdningen til, at Sundhedsmyndighederne bør prioritere udsatte grupper til tredje vaccine først, bakker Scleroseforeningen op om.
“Det siger sig selv, at dem iblandt os med den ringeste beskyttelse efter anden vaccinestik og den største risiko for et alvorligt sygeforløb ved smitte med COVID skal forrest i køen til et tredje stik. Så det har jeg en klar forventning om, at sundhedsmyndighederne vil prioritere," understreger Scleroseforeningens direktør, Klaus Høm.