Ubalance i tarmfloraen hos sclerosepatienter
I et nyt studie påviser japanske forskere, at sclerosepatienter har langt færre immundæmpende bakterier i tarmen end raske personer. Ubalancen i tarmfloraen kan måske ændres ved kost- og livsstilsomlægninger.

Sammensætningen af tarmbakterier har stor indflydelse på vores helbred. Nogle tarmbakterier formodes at øge energioptaget og stofskiftet, andre at hæmme betændelsesprocesser. Men hvorvidt vi selv kan være med til at ændre sammensætningen og fremelske bestemte bakterietyper i tarmen gennem vores kost og livsstil er stadig uklart.
Sclerosepatienters tarmflora under lup
Gennem de senere år har flere undersøgelser peget på en kobling mellem forholdet af bakterietyper i tarmen og udvikling af diabetes, fedme, hjerte-kar sygdomme, og nogle kræftformer. Nu er turen så kommet til sclerose.
Studier fra forsøgsmus har bl.a. vist, at bestemte tarmbakterier er i stand til at regulere immunforsvarets T-celleaktivitet og undertrykke autoimmune reaktioner. Og en ubalance i tarmfloraen med f.eks. færre immundæmpende bakterier, kan være med til at fejlprogrammere immunsystemet og mindske kontrollen med de autoimmune reaktioner, der er kendetegnet hos bl.a. sclerose.
Dansk projekt undervejs
Det er indtil videre spekulationer, hvorfor man i Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet i foråret 2013 søsatte et projekt, der skulle se på, om danske sclerose patienter har en anden sammensætning af tarmfloraen end raske, og hvori den i så fald adskiller sig.
Inklusionen af 200 sclerosepatienter og 200 raske kontroller afsluttedes i sommeren 2014. ”Her godt et år efter, er prøverne fortsat under analyse, og vi forventer først en endelig publikation om 1-1½ år, da undersøgelserne er særdeles omfattende”, forklarer overlæge og forskningsleder på projektet, Annette Oturai.
Forskel i tarmflora hos raske og sclerosepatienter
I det netop publicerede japanske studie, undersøgte forskerne forskellen i tarmbakterier i afføringsprøver mellem 20 sclerosepatienter og 58 raske personer, hvoraf 18 af de raske personer fik undersøgt flere prøver gennem en længere periode.
Resultatet viste en markant forskel i tilstedeværelsen af 21 bakteriearter mellem raske og sclerosepatienter. I særlig grad havde personerne med sclerose langt færre tarmbakterier af typen Bacteroidetes og Clostridia XIVa og IV, der er kendt for at have immundæmpende egenskaber. Forskerne konkluderede derpå, at der er en væsentlig sammenhæng mellem en ændret tarmflora og sclerosesygdom.
”Det er et spændende studie, og resultaterne ser lovende ud”, mener Annette Oturai: ”Ud fra et relativt lille datamateriale, er det interessant, at de rent faktisk finder en forskel i bakteriesammensætningen mellem raske og sclerosepatienter. Og selvom man kunne have håbet på en mere markant forskel, så bekræfter de den formodning, vi har af vores danske personmateriale”.
Kosten kan påvirke bakteriesammensætning
Det er dog ikke muligt at vurdere, om det er tarmfloraen, der har været med til at give patienterne sclerose, eller om tarmfloraen er anderledes, fordi de har sclerose. Det man derimod ved er, at sammensætningen af tarmbakterier ikke er statisk fra fødsel til død, men i stedet kan ændres ved omlægning af kost og livsstil.
Og det er meget komplekse forhold, der afgør hvordan vores tarmflora ser ud: ”Der er f.eks. stor forskel på, hvad japanere og danskere spiser, og hvordan deres genetiske baggrund er”, understreger Annette Oturai.
Ikke desto mindre giver resultaterne håb for, at livsstilsændringer kan være med til at påvirke balancen i tarmfloraen, og dermed, at en kontrol med tarmbakterierne kan blive et vigtigt redskab i kampen for at forebygge og behandle sclerose.
Læs mere om det japanske studie her: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26367776