Gå til hovedindhold
TemaCorona og scleroseSe hele temaet

Vaccination mod coronavirus er i fuld gang: Hvad betyder det for mig med sclerose?

11. januar 2021
Kort fortalt

Find svar på en række spørgsmål om coronavaccine, risikogruppe og sclerose, som I stiller os i øjeblikket. 

Det første af to stik med vaccinen mod coronavirus er allerede blevet givet til 120.000 danskere. Sundhedsmyndighederne vurderer, at mellem 60 til 80 procent af befolkningen skal vaccineres, før vi når en flokimmunitet - og det kan vi nå inden første halvår, meddeler de. 

Vi forstår så godt, hvis du oplever forvirring eller frustration om, hvornår og hvordan du bliver tilbudt vaccinen. Der er nemlig stadig praktiske spørgsmål, som ikke står soleklart. Det har Danske Patienter, sammen med Scleroseforeningen og andre patientforeninger, efterspurgt klare svar på og retningslinjer omkring.

Det vi ved indtil nu om de mest stillede spørgsmål, deler vi med jer her. 

Hvornår får mennesker med sclerose tilbudt vaccination mod coronavirus? 


Sundhedsstyrelsen har fastlagt en prioriteringsrækkefølge for tilbud om vaccination mod coronavirus. Rækkefølgen og forventede tidspunkter for vaccination fremgår af vaccinationskalenderen

Alle i Danmark vil få tilbudt vaccination efterhånden, som de godkendte vacciner ankommer. Vaccinerne er ikke undersøgt til gravide/ammende og børn under 16 år, så disse grupper vil ikke blive tilbudt vaccination.

Det er ikke alle med sclerose, som er i øget risiko for et alvorligere sygdomsforløb med coronavirus. Derfor afhænger tidspunktet for tilbud om vaccinen af, om du er i øget risiko eller ej - samt i hvor høj grad, du er i øget risiko. 

Hvem med sclerose vurderes at være i øget risiko? 


Sclerose øger ikke risikoen alene for et voldsommere sygdomsforløb med coronavirus. De med sclerose, der anses at være i øget risiko, gælder: 

 • Ældre over 65 år (især over 80 år)
 • Svær overvægt med BMI over 35-40
 • Nedsat immunforsvar grundet behandling med Ocrevus, Rituximab, Tysabri, Gilenya, Mavenclad eller Alemtuzumab, og som oplever at få infektioner oftere end andre, raske mennesker. (Man har ikke nødvendigvis et nedsat immunforsvar, fordi man får en af disse behandlinger - læs mere her). 
 • Nedsat hostekraft eller svært ved at komme af slim fra luftvejene. Det gælder primært ældre patienter med progressiv sygdom.
 • Følgende kroniske sygdomme:
  - Hjertekarsygdom (gælder ikke velbehandlet forhøjet blodtryk)
  - Lungesygdom (gælder ikke mild og velbehandlet astma)
  - Kronisk nyresygdom med nedsat nyrefunktion
  - Kronisk leversygdom
  - Diabetes type 1 og 2, især hvis man har følgevirkninger
  - HIV-infektion med svær påvirkning af immunsystemet

Du kan klikke her, hvis du vil se mere om, hvem med sclerose som vurderes at være i øget risiko.

Hvad er forskellen på øget risiko og særligt øget risiko? 


Sundhedsstyrelsen forventer, at alle personer med sygdomme eller tilstande, der giver en øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19, bliver vaccineret inden for en kort periode og forventeligt i løbet af foråret. Ud af gruppen af personer med øget risiko for et alvorligt forløb, vil en andel være i særlig øget risiko.

Generelt vil personer i særligt øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19 være patienter med aktuel sygehuskontakt og høj sværhedsgrad af én eller flere sygdomme eller tilstande, som kan ses her

Også høj alder (særligt over 70 år), tilstedeværelsen af flere samtidige sygdomme, brug af meget forskelligt medicin, samt nedsat funktionsevne kan betyde, at man er i særligt øget risiko. 

En læge kan visitere personer med særligt øget risiko til at blive vaccineret som nogle af de første. Generelt vil det være sygehuslægen, der visiterer, men er du ikke i et forløb eller indlagt, kan den praktiserende læge henvise til sygehuset, som så visiterer videre til vaccination.

Hvem sørger for, at jeg bliver registreret og indkaldt på det rigtige tidspunkt?


Henvisning til vaccine mod coronavirus kan gå af flere veje, som du kan se herunder. Statens Serum Institut holder sammen med Sundhedsdatastyrelsen styr på, hvem der får tilbudt og har fået vaccination mod coronavirus. 

 • CPR-udtræk fra Sundhedsdatastyrelsen. Det gælder for eksempel personer, som tilbydes vaccination på baggrund af alderskriterie.
 • Bopælskommunen. Det gælder for eksempel personer, som bor i plejebolig inklusiv friplejebolig, midlertidige pladser og akutpladser. Personer med alder 65 år og ældre, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.
 • Behandlingsansvarlige læge, der indsender en liste af borgere til regionen, som efterfølgende giver Statens Serum Institut besked. For personer i øget eller særligt øget risiko for et alvorligt forløb ved COVID-19 vil det være den behandlingsansvarlige læge på sygehuset. For patienter som ikke er i forløb på et sygehus/scleroseklinik vil det være praktiserende læge, som skal sende henvisning til sygehusvæsnet, som indstiller. 
 • Arbejdsgiver. Det gælder særligt for sundheds- og plejepersonale eller andre ansatte med særlige samfundskritiske nøglefunktioner.

Hvordan bliver jeg kontaktet? 


Sundhedsstyrelsen har besluttet i hvilken rækkefølge danskerne kan blive vaccineret og giver dig besked i e-Boks, når det er din tur. Borgere, der ikke modtager digital post, vil få beskeden som almindeligt brev. 

Se rækkefølgen og find vaccinationskalender her.

Er det farligt at få vaccination mod coronavirus, når jeg er i behandling med sclerosemedicin? 


Professor i neurologi Finn Sellebjerg udtaler:

"Nej. Vi anbefaler, at alle med sclerose får vaccinen mod coronavirus. Det er både forsvarligt at blive vaccineret, når man har sclerose, og det er også forsvarligt selvom man er i behandling med medicin, som påvirker immunforsvaret. Der er dog nogle former for sclerosemedicin, som kan gøre, at man ikke får en lige så kraftig effekt af vaccinen mod coronavirus. Men det er stadig sådan, at vi mener, man har gavn af at blive vaccineret – også hvis man ikke får den fulde effekt."
 

Vil du vide mere om coronavaccination og sclerose?


Find mange spørgsmål og svar lige her.

Nyt om coronavirus og sclerose

Husk, at du kan følge med i vores tema om coronavirus og sclerose. Vi opdaterer løbende med seneste nyt. 

Find temaet her.

Der er ingen kommentar endnu