Gå til hovedindhold

"Vær åben om din sygdom, så folk tør spørge dig, hvordan du har det"

2. juli 2020
Kort fortalt

16.542 mennesker lever med sclerose i Danmark. Her kan du møde en af dem. 

Den 44-årige bornholmer Anja Kure Pedersen fik konstateret sclerose tilbage i 2018, efter hendes højre arm pludselig var blevet følelsesløs en dag i februar. I dag er det mest hendes fødder, der driller, blandt andet når hun er på sit flexjob i internetbutikken Fashion-Resales i Nexø 18 timer om ugen.

 

Jeg mærker mest min sclerose… 
ved at jeg har nogle fødder, som har sådan en sovende følelse hele tiden, og som kan føles, som om de går på puder. Jeg bliver også meget træt i ryggen, hvis jeg står for meget uden pauser.   

Havde jeg ikke fået sclerose, havde jeg... 
bare fortsat det liv jeg havde. Jeg var fx ikke gået ind i det bestyrelsesarbejde, jeg er en del af nu. Jeg føler, at det på en eller anden måde har givet mig noget. Jeg får nogle oplevelser og gør måske nogle lidt andre ting, end jeg ellers havde gjort.

Sclerose gør mig ked af det, fordi... 
jeg ikke rigtig ved, hvad der vil ske i fremtiden. Jeg har skullet lære at tage en dag ad gangen, og lære at nyde alle de gode dage. Nu er jeg heldigvis ikke ramt så meget af min sclerose, det er mest mine fødder, der driller. Så en god dag er, når fødderne makker ret.

Hvis jeg skulle give et råd til andre, ville jeg sige...  
vær åben om din sygdom, så folk tør spørge dig, hvordan du har det. Bornholm er et lille samfund, så folk snakker om de ting, der sker. Og derfor betyder det meget for man, når folk tør at komme og spørge mig direkte, hvordan det går med mig, i stedet for det bliver sådan noget, hvor folk går og snakker om en. Og når de spørger mig direkte, så kan jeg jo også give dem noget viden om sclerose. Det er jeg også rigtig glad for at kunne hjælpe med.

Det, der har hjulpet mig mest, er... 
er helt klart min positive måde at se tingene på, som jeg bruger rigtig meget. At jeg ikke sætter mig hen i sofaen og har ondt af mig selv, men går ud og gør noget fx som at blive en del af Scleroseforeningens lokalafdeling her på Bornholm og gøre noget godt for alle de andre medlemmer.

Der er ingen kommentar endnu