Gå til hovedindhold
TemaDe frivillige stjernerSe hele temaet

Veteranbils-entusiast bruger sin hobby i kampen mod sclerose

23. oktober 2019
Kort fortalt

Hvad har veteranbiler med sclerose at gøre? Det har Peder Friborg knækket koden til, da han med sin passion for veteranbiler fik samlet et imponerende højt beløb ind til forskning i sclerose tidligere i år.

Det er næsten umuligt at slentre forbi en gammel, skinnende veteranbil, uden at bremse op og kaste et ekstra blik på den. Fascinationen af de gamle, historiske biler deler vi med Peder Friborg, der har fundet ud af, at hans store passion for de historiske biler rent faktisk kan gøre noget godt for den kroniske sygdom, han lever med.

Det hele startede for tre år siden i byen Ans i Jylland. Ansby Rod Run hedder løbet, som Peder Friborg og hans kone Sussi fik stablet på benene, og som samlede en flot gruppe af veteranbiler fra før 1949 og deres stolte ejere – samt flere lokale, der opsøgte mere end blot et hurtigt glimt af de gamle, unikke biler.

”Ansby Rod Run er et slags orienteringsløb, hvor vi kører omkring 80 kilometer i vores veteranbiler med start og slut i Ans. Undervejs er der så seks forskellige poster, som man skal finde og løse,” fortæller Peder Friborg og kommer ind på, hvordan succesen i 2017 blev nyttig i kampen mod sclerose.

Lokal opbakning

Peder Friborg har haft sclerose i 11 år, og derfor er det ikke et tilfælde, at Ansby Rod Run arrangementet nu handler om at køre for netop dén vigtige sag. Men et stærkt netværk, gode talegaver og fantastisk lokal støtte har været uundværligt for at opnå det imponerende resultat.

”Jeg ringede selv rundt i mit netværk og til flere lokale erhvervsdrivende inden arrangementet for at fortælle dem om løbet og om den sag, de kunne være med til at støtte op om,” fortæller Peder Friborg.

Over målstregen

Og lysten til at bakke op om både løbet og sagen var ikke til at betvivle. Med lokale sponsorer, private bidrag og 17 veteranbiler til start, som kom fra både Danmark og Tyskland, fik Peder Friborg og hans kone Sussi samlet lige over 48.000 kroner ind, som alle ubeskåret skal bruges på forskning i sclerose.

”Vores hovedformål med Ansby Rod Run var jo at samle penge ind til scleroseforskningen. Men det handler i lige så høj grad om at skabe en dag, hvor stemningen er i top og hvor alle, der deltager, hygger sig med veteranbilerne i centrum,” forklarer Peder Friborg.

Og ligesom alle 17 veteranbiler nåede målstregen til årets Ansby Rod Run i Ans, gjorde Peder Friborgs ambitioner for dagen det også. Derfor er der ingen tvivl. Næste år gentager han succesen og dagen ligger allerede fast. Den 16 maj går det løs igen.  

Der er ingen kommentar endnu