Gå til hovedindhold

Vigtig rapport kan få betydning for forsøgsordningen med medicinsk cannabis

25. februar 2020
Kort fortalt

Sammen med seks patientforeninger afslører vi resultaterne fra en ny, stor undersøgelser, der gør os klogere på patienters erfaringer med cannabis som medicin. Undersøgelsen er et vigtigt indspark i debatten om, hvordan forsøgsordningen med medicinsk cannabis kan blive en realitet for de mange patienter, der ikke har andre muligheder. 

Langt størstedelen af sclerosepatienter er stadig henvist til det sorte marked, og kun 7 ud af 1.000 adspurgte personer med sclerose har fået recept på forsøgsordningens cannabis. Det fandt vi ud af i en stor undersøgelse, som Scleroseforeningen løftede sløret for i august sidste år. 

Siden har seks andre patientforeninger gennemført den samme undersøgelse. Resultatet fra de syv undersøgelser er blevet analyseret og samlet i en stor fælles rapport, som er blevet offentliggjort i dag via paraplyorganisationen Danske Patienter.

Vi bringer her et resumé af centrale pointer samt anbefalinger til, hvordan forsøgsordningen kan forbedres, ud fra den viden vi har fået fra vores medlemmers vigtige erfaringer.

Brug af ulovlig cannabis


Kun omkring 20% af de patienter, som bruger cannabis som medicin, har fået det på recept hos en læge. Langt de fleste skaffer altså cannabis til medicinsk brug på andre måder, oftest fra firmaer eller personer, der sælger det ulovligt. Produkter, der anskaffes uden recept, er uregulerede og uden garanti for indhold og sikkerhed.

Cannabis på recept


Blandt de patienter, som har talt med en læge om cannabis som medicin, har næsten 50% oplevet, at lægen af princip ikke ville udskrive recept herpå. Over 70% af patienterne foretrækker ellers, at cannabis som medicin kun skal være tilgængeligt på recept fra en læge.

Effekterne af cannabis som medicin


65% har ikke oplevet nogen negative effekter ved at bruge cannabis som medicin, mens 78% har oplevet positive effekter. Smertelindring, bedre søvn og afslapning er de positive effekter, som flest har oplevet.

Prisen på cannabis som medicin


Prisen på cannabisprodukter på recept er en væsentlig grund til, at brugerne skaffer cannabis som medicin uden om lægen. Undersøgelsen indikerer, at flertallet af patienter maksimalt kan betale 599 kr. eller derunder om måneden for cannabis som medicin.

Anbefalinger fra de syv patientforeninger


Foreningerne bag denne undersøgelse mener, at det er af største vigtighed for patienternes tryghed og sikkerhed, at cannabis som medicin er af høj kvalitet og ordineres af læger, som kan følge virkninger og bivirkninger. For at forsøgsordningen skal fungere i praksis, er det nødvendigt, at:

1. Lægerne inddrages i og er åbne over for at arbejde med hvordan ordningen kan forbedres, så patienterne rent faktisk får adgang til behandlingen i de tilfælde, hvor det er relevant.

2. Der fremover kommer til at foregå en systematisk indsamling af viden om cannabis som medicin, når det kommer til effekt såvel som mulige bivirkninger.

3. Man forholder sig til den udfordring, som prisen på cannabisprodukter udgør for mange patienter.

Det kan endvidere overvejes, om andre patientgrupper end de, der på nuværende tidspunkt er omfattet af ordningen, på sigt kan omfattes. Undersøgelsen viser, at andre grupper, så som epilepsi-, gigt- og fibromyalgipatienter oplever, at de har gavn af cannabis som medicin.

Der er ingen kommentar endnu