Zinbryta får dødsstødet
Zinbryta fjernes nu fra markedet. Efter endnu nogle alvorlige bivirkningstilfælde har producenten valgt at trække stikket for det kun 1,5 år gamle præparat mod attakvis sclerose.

Zinbrita hældes nu ud med badevandet. Kun halvandet år nåede danske patienter med attakvis sclerose at stifte bekendtskab med det selvinjicerende præparat. I fredags valgte producenterne Biogen og Abbvie at trække medicinen af markedet pga. for store bivirkningsrisici. Se firmaernes samlede pressemeddelese her.
Flere tilfælde af hjernebetændelse
Det skete straks efter, at det europæiske sundhedsagentur EMA samme dag (2. marts) havde igangsat en undersøgelse af 7 nye episoder af hjernebetændelse i Tyskland (og et tilfælde i Spanien) i forbindelse med Zinbryta-behandling. EMAs pressemeddelelse kan læses her, og den danske lægemiddelstyrelse har lagt følgende ud.
Derfor har EMA nu påbegyndt en afvikling af medicinen i henhold til en artikel 20 referral procedure.
Dermed blev Zinbryta aldrig så succesfuldt, som eksperter ellers havde håbet.
Skrappe restriktioner i 2017
Siden godkendelsen i sommeren 2016 har Zinbryta trukket uheldige overskrifter af flere omgange.
Risikoen for leverskader har altid været medicinens akilleshæl, men da flere enkeltstående tilfælde af alvorlige leveskader (ét med dødeligt udfald) opstod i forbindelse med Zinbryta-behandling i løbet af sommeren 2017, satte EMA af flere omgange restriktioner på dets brug.
I den seneste vurdering fra oktober 2017 fandt EMA, at behandling med Zinbryta var forbundet med høj risiko for ’uforudsigelige og potentielt dødelige leverskader under og op til 6 måneder efter behandlingsstop’, hvorfor EMA anbefalede ’kun at bruge Zinbryta til patienter, der i forvejen havde prøvet mindst to andre sygdomsmodificerende behandlinger, og som blev holdt under streng leverkontrol’. Den vurdering kan læses her.
På baggrund af disse efterhånden hyppige og alvorlige bivirkninger forbundet med Zinbryta, har Biogen og Abbvie altså kastet håndklædet i ringen og trukket præparatet af markedet.
Hvis man er i Zinbryta-behandling
Men hvilke konsekvenser får det så for de patienter, der allerede er i behandling med Zinbryta?:
”For det første betyder det, at der ikke vil blive sat nye patienter i behandling med Zinbryta”, fortæller Finn Sellebjerg, professor ved Dansk Multipelt Sklerose Center på Rigshospitalet:
”For de, der allerede er i behandling med Zinbryta, skal der findes en alternativ medicin. Indtil videre skal de dog fortsætte med behandlingen, og hvad de skal skiftes over til, vil afgøres af en konkret vurdering af den enkelte patient”, forklarer han.
Finn Sellebjerg vurderer, at der er ca. 40-50 patienter pt. i behandling med Zinbryta i Danmark. Alle læger i EU vil blive kontaktet direkte for yderligere vejledning.
Man kan læse kort om nyheden her, og vi skrev bl.a. om Zinbryta her lige før godkendelsen i sommeren 2016.