Gå til hovedindhold
TemaSøvn og scleroseSe hele temaet

Zzzzzz … Den forbistrede søvn!

12. august 2021
Kort fortalt

Hver anden med sclerose oplever søvnproblemer én gang om ugen eller oftere, viser en ny undersøgelse gennemført af Scleroseforeningen. Faktisk kan vedvarende søvn­problemer påvirke dit fysiske og mentale helbred og forværre dine sclerosesymptomer.

Du har måske hørt før, at du bør sove 7-8 timer hver nat. Sådan er det bare langtfra altid for mennesker med sclerose, som har tre gange så høj risiko for at opleve søvnproblemer som resten af befolkningen. Det er der almindelige årsager til, men også mentale og fysiske grunde, som særligt er forbundet med sclerose.

Mens du sover, bliver dit immunsystem styrket. Samtidig bliver alle de informationer og indtryk, du får i løbet af dagen, bearbejdet. Hjernen bruger en masse energi på at sortere informationerne og gemme de vigtige. Poul Jennum, overlæge på Dansk Center for Søvnsygdomme og professor i neurofysiologi, beskriver denne proces som et vaskeprogram, som hjernen skal igennem, og det tager tid:

”Hvis du kun sover en time, vågner og fortsætter sådan, så får du ikke vasket hele programmet igennem. Det kræver mindst 4 timer i træk. Man kan sagtens tage en lur i løbet af dagen. En lur nedbringer søvnpresset, og de informationer, du har fået i løbet af dagen, gemmes.”

Søvn og mennesker med sclerose

56 % oplever, at tankemylder påvirker søvnen.

49 % bliver hurtigere irritable, når de ikke sover nok.

56 % oplever at få mindre lyst til at være social.

Det samlede billede

Når du kigger på din søvn, skal du ikke kun se på, hvad der foregår om natten. I stedet skal søvn ses i relation til de vågne timer. Alt, der foregår om dagen – såsom kost, aktiviteter, rygning og så videre – påvirker, hvordan du sover om natten:

”Der er en sammenhæng mellem de vågne timer og de sovende. Det er ikke kun den manglende søvn, som påvirker, hvordan du har det om dagen. Hvis du er bekymret eller har andre problemer i de vågne timer, så sover du også dårligere, som så igen påvirker hverdagen. Så man skal se på de forskellige elementer og få dem til at spille sammen,” forklarer Poul Jennum.

Det er derfor en god ide, hvis du også arbejder med de vågne timer for at få den mest optimale søvn. Hos mennesker med sclerose er der dog en række andre sygdomsbetingede faktorer, som kan påvirke søvnen.

Forskel på fatigue og træthed

Et af symptomerne på sclerose er fatigue, som opleves som overvældende træthed. I modsætning til almindelig træthed kan man ikke sove sin fatigue væk.

Den mentale påvirkning

Hjernen kan være overfølsom over for sanseindtryk, og så kan lyde eller dét, at en partner bevæger sig ved siden af i sengen, nemmere forstyrre søvnen. Samtidig kan hukommelsen være påvirket, når man har sclerose:

”Kognitive vanskeligheder kan gøre, at det bliver sværere at huske, og ligger du så i sengen og er bange for at glemme, så bruges der hjerneaktivitet på det, hvilket virker opvækkende,” siger Ditte Kirk Nielsen, som er sygeplejerske på Sclerosehospitalet i Ry.

Det er ikke kun sanseindtryk og frygten for at glemme, der holder mange med sclerose vågne om natten. Tankemylder og stress kan også fylde om natten. For nogle kan stress også opstå, når de får diagnosen sclerose, og uforudsigeligheden tager til.

Det er dog ikke sådan, at det kun er det kognitive og mentale, som påvirker søvnen. Den manglende søvn påvirker også den anden vej rundt. Hvis ikke du sover nok, kan det have konsekvenser for dit mentale helbred og din kognition. Det er nemlig under søvnen, at kroppen og hovedet restitueres. Her får vi bearbejdet sanseindtryk og får styrket hukommelsen:

”Din mentale funktion, indlæring og hukommelse er dybt afhængige af søvn. Dine kognitive funktioner bliver påvirket, hvis ikke du får den nødvendige søvn,” siger Ditte Kirk Nielsen.

Søvn og din fysik

37 % oplever, at spasmer/kramper forstyrrer deres søvn.

46 % oplever uro i kroppen.

29 % får deres nattesøvn forstyrret af blæreproblemer.

Der er ingen kommentar endnu