Gå til hovedindhold

Regulering af mikroglial TNF produktion ved ikke-kodende RNA i multipel sklerose læsioner

Kort fortalt

Tumor nekrosefaktor er et proinflammatorisk signalprotein i forbindelse med immunsystemet. Signalproteinet er øget hos mennesker med sclerose. Dette projekt undersøger, hvordan dette signalprotein reguleres. 

Emneområde: Sygdomsmekanismer

Forsker Bente Finsen fortæller om projektet, dets resultater samt, hvordan projektet kommer til gavn for mennesker med sclerose.

Bente Finsen

Efter endnu et år opdaterer Katrine os på, hvad der er sket siden sidst

Katrine

Formål

Tumor nekrose faktor (TNF) er opreguleret i patienter med multipel sklerose (MS). Vi har i en musemodel for MS vist, at T celler stimulerer udtrykket af TNF i hjernens immunceller kaldet mikroglia. Ændringen af TNF- udtrykket kan skyldes et ændret udtryk af ikke-kodende RNA, som man ved spiller en rolle i regulering af genudtryk. Vi har identificeret en gruppe af disse RNA’er, hvis udtryk og funktion ønskes belyst. Da anti-TNF- behandling tidligere har vist at forværre symptomerne hos patienter med MS, er viden omkring reguleringen af TNF vigtig for udviklingen af mere præciseret behandling.

Mød forskeren

Katrine Tækker Krohn, Cand.scient. i biomedicin

Hvad driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning?

At arbejde inden for skleroseforskning medfører muligheden for nærmere at undersøge samspillet mellem det perifere immunsystem og nervesystemet - to områder, som jeg synes er spændende på hvert sit plan, men i særdeleshed, når de kobles sammen. Derudover er det stimulerende at kunne bidrage med ny viden, som forhåbentlig på sigt kan gavne patienterne.

Katrine Tækker Krohn

Cand.scient. i biomedicin

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

At mit projekt har modtaget støtte fra Scleroseforeningen har været altafgørende, idet de har dækket samtlige af mine lønudgifter og desuden støttet med penge til drift og laboranthjælp. Uden denne støtte var projektet aldrig blevet igangsat.

Katrine Tækker Krohn

Cand.scient. i biomedicin

Kort rapport

Links til publikationer