Gå til hovedindhold

"Smag en Forening" INSP! 16. juni 2016

Scleroseforeningen Roskilde sejrede på udebane

Scleroseforeningen Roskilde havde i samarbejde med Frivilligcenter i Roskilde arrangeret en aften med temaet "Smag på en Forening". Det foregik den 16. juni på INSP! i Roskilde. Tine Miller Sørensen fra Frivilligcenter Roskilde har skrevet nedenstående om aftenen:

"Torsdag aften slog Scleroseforeningen Roskilde dørene op til Folkekøkkenet på INSP!, i samarbejde med Frivilligcenter Roskilde, og bød velkommen til en aften med lækker mad, en god snak og foredrag om at være aktiv på trods af kronisk sygdom af Franciska Vesterholm.

Kø-kultur og socialt samvær
Folk kom strømmende langsomt til i den lune sommeraften og da det blev tid for formand for Scleroseforeningen Roskilde Anette Brink at præsentere aftenens menu, var der fuldt hus på INSP!. 
En af de frivillige i køkkenet udtalte “Det er rart at se så mange fremmødte til et lidt anderledes Folkekøkken ”. De fremmødte var en jævn blanding af repræsentanter for de frivillige sociale foreninger der er tilknyttet frivilligcenteret, lokal politiker, folk med tilknytning til Scleroseforeningen, nogle der var nysgerrige på foredraget og de der er stamgæster til Folkekøkkenet.

Anette Brink fortalte lidt om, den kost der anbefales, når man har sclerose og hvorfor den gør en forskel, og fortalte også, at det kan lade sig gøre at spise kage, selvom man gerne skal undgå raffineret sukker. Ved at bruge dadler og figner som en del af dejen, så kommer den naturlige sødme.

Og skrevet af en sand kage-elsker: Kagen var fantastisk!

Da kokken ringede med klokken gik køen hele lokalet rundt, og folk stod tålmodigt og ventede på at få udleveret deres spinatlasagne og salat fra en opskrift i en af foreningens mange indbydende kogebøger.

Snakken og det sociale samvær kørte på tværs af bordene og selvom folk i starten kun havde snakket med dem de fulgtes med, så varede det ikke længe, før intense samtaler kørte på kryds og tværs i lokalet. Faktisk så meget, at det var svært at trænge igennem, da Daniel fra INSP! skulle fortælle lidt om stedet, de kommende ugers program og minde stamgæsterne om, at det var sidste folkekøkken før ferien. 

Sekretariatsleder for Frivilligcenter Roskilde Michael Riedel “Det er skønt at se hvordan foreningslivet blomstrer på tværs af interesser, og hvordan samværet mellem mennesker virkelig er i spil i Roskilde.”

Kaffe og inspiration
Efter maden var det tyndet lidt ud, men der var stadig et solidt fremmøde. Næstformand for Scleroseforeningen Roskilde Kjeld Borne startede med at fortælle lidt om hans sygdomsforløb og Sclerose generelt. Der var lidt spørgsmål og en kort debat, inden kaffen blev serveret sammen med den lækre orange-chokoladekage.

Da folk havde fået sat sig med kaffen, gik Franciska Vesterholm på scenen og leverede et virkelig inspirerende foredrag. Både om, at hun jo godt havde vidst, at hun havde sclerose i en tidlig alder, men at det alligevel havde været et chok for hende, at få diagnosen i en alder af 35. Da hun fik diagnosen var hun i sit livs dårligste form, og hun fortalte underholdende om sin rejse derfra til hvor hun står nu som spinning-instruktør i sit livs bedste form. De fremmødte lyttede og fniste med jævne mellemrum, og det var tydeligt, at Franciska Vesterholm havde fanget dem."