Gå til hovedindhold

Scleroseforeningens 6 anbefalinger til sund mad for mennesker med sclerose

Kort fortalt

Scleroseforeningen har med udgangspunkt i de officielle kostråd udarbejdet 6 anbefalinger til sund mad for mennesker med sclerose. Anbefalingerne tager udgangspunkt i forskningsbaseret viden om sund kost og har fokus på de fødevarer, du med fordel kan spise mere af. Vi håber, at anbefalingerne vil inspirere dig til nem, sund og varieret mad.

Scleroseforeningens 6 anbefalinger til sund mad for mennesker med sclerose

  1. Spis mange grøntsager og spis frugt
  2. Vælg fuldkornsprodukter
  3. Spis fisk og fiskepålæg
  4. Prøv vegetabilske proteinkilder og fjerkræ som alternativ til rødt kød
  5. Sluk tørsten i vand, og drik gerne 1 ½ liter om dagen
  6. Spis mindre sukker og prøv nye måder at søde din mad på.

Der er ikke fundet videnskabeligt bevis for at kost kan helbrede sclerose. Men studier peger på, at en sund og varieret kost i særlig grad kan give energi og livskvalitet til mennesker med sclerose. Derudover indikerer studier, at indtag af umættede fremfor mættede fedtsyrer, et mindre indtag af sukker samt et højt indtag af fuldkorn kan bidrage positivt til mennesker med scleroses velbefindende og i nogle tilfælde kan være med til at dæmpe symptomer.

Ved at spise efter anbefalingerne kan du derudover forebygge nogle af de følgesygdomme, mennesker med sclerose har højere risiko for at få, bl.a. hjerte-kar-sygdomme. Og så er maden klimavenlig!

Der er derfor mange gode grunde til at gå ombord i Scleroseforeningens nye opskrifter, der sikrer dig sund, nem og velsmagende mad!

Redaktionsgruppe


Annette Oturai (Neurolog, Rigshospitalet)
John Dirk Nieland (Lektor, PhD. Department of Health Science and Technology, Aalborg Universitet)
Michael Nørgaard (Cand.scient. i klinisk ernæring og forskningsmedarbejder på Sclerosehospitalerne)
Astrid Karnøe Knudsen (Sundhedsinformatiker, PhD)
Umahro Cadogan (Kok og ekspert i sund livsstil)
Christina Thorvøe Andersen (Klinisk diætist, Sclerosehospitalerne)

Referencer til kostanbefalinger
 

  • Abdollahpour I, Jakimovski D, Shivappa N, Hébert JR, Vahid F, Nedjat S, m.fl. Dietary inflammatory index and risk of multiple sclerosis: Findings from a large population-based incident case-control study. Clin Nutr. november 2020;39(11):3402–7.
     
  • Black LJ, Rowley C, Sherriff J, Pereira G, Ponsonby A-L, Lucas RM. A healthy dietary pattern associates with a lower risk of a first clinical diagnosis  of central nervous system demyelination. Mult Scler. oktober 2019;25(11):1514–25.
     
  • Black LJ, Zhao Y, Peng YC, Sherriff JL, Lucas RM, van der Mei I, m.fl. Higher fish consumption and lower risk of central nervous system demyelination. Eur J Clin Nutr. maj 2020;74(5):818–24.
     
  • Bromley L, Horvath PJ, Bennett SE, Weinstock-Guttman B, Ray AD. Impact of Nutritional Intake on Function in People with Mild-to-Moderate Multiple Sclerosis. Int J MS Care. februar 2019;21(1):1–9.
     
  • Coe S, Cossington J, Collett J, Soundy A, Izadi H, Ovington M, m.fl. A randomised double-blind placebo-controlled feasibility trial of flavonoid-rich cocoa for fatigue in people with relapsing and remitting multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry. maj 2019;90(5):507–13.
     
  • Dejan J et al. Dietary and lifestyle factors in multiple sclerosis progression: results from a 5-year longitudinal MRI study. Journal of Neurology 2019, 266:866–875
     
  • Farinotti M, Vacchi L, Simi S, Di Pietrantonj C, Brait L, Filippini G. Dietary interventions for multiple sclerosis. Cochrane Database Syst Rev. 12. december 2012;12:CD004192.
     
  • Fellows Maxwell K, Wahls T, Browne RW, Rubenstein L, Bisht B, Chenard CA, m.fl. Lipid profile is associated with decreased fatigue in individuals with progressive multiple sclerosis following a diet-based intervention: Results from a pilot study. PLoS One. 2019;14(6):e0218075.
     
  • Fitzgerald KC, Tyry T, Salter A, Cofield SS, Cutter G, Fox R, m.fl. Diet quality is associated with disability and symptom severity in multiple sclerosis. Neurology. 2. januar 2018;90(1):e1–11.
     
  • Jelinek GA, Hadgkiss EJ, Weiland TJ, Pereira NG, Marck CH, van der Meer DM. Association of fish consumption and Ω 3 supplementation with quality of life, disability and disease activity in an international cohort of people with multiple sclerosis. Int J Neurosci. november 2013;123(11):792–800.
     
  • Karnoe AK. An investigation of diet and lifestyle factors in Multiple Sclerosis and their relations to symptom severity. PhD thesis, University of Copenhagen.
     
  • Kappus N. et al. Cardiovascular risk factors are associated with increased lesion burden and brain atrophy in multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2016, 87(2), 181-187.
     
  • Katz Sand I, Benn EKT, Fabian M, Fitzgerald KC, Digga E, Deshpande R, m.fl. Randomized-controlled trial of a modified Mediterranean dietary program for multiple sclerosis: A pilot study. Mult Scler Relat Disord. november 2019;36:101403.
     
  • Lee JE, Titcomb TJ, Bisht B, Rubenstein LM, Louison R, Wahls TL. A Modified MCT-Based Ketogenic Diet Increases Plasma β-Hydroxybutyrate but Has Less  Effect on Fatigue and Quality of Life in People with Multiple Sclerosis Compared to  a Modified Paleolithic Diet: A Waitlist-Controlled, Randomized Pilot Study. J Am Coll Nutr. 26. marts 2020;1–13.
     
  • Marrie R. A. et al. Vascular comorbidity is associated with more rapid disability progression in multiple sclerosis. Neurology 2010, 74(13), 1041-1047.
     
  • Mousavi-Shirazi-Fard Z, Mazloom Z, Izadi S, Fararouei M. The effects of modified anti-inflammatory diet on fatigue, quality of life, and inflammatory biomarkers in relapsing-remitting multiple sclerosis patients: a  randomized clinical trial. Int J Neurosci. 16. april 2020;1–9.
     
  • Simpson-Yap S, Oddy WH, Taylor B, Lucas RM, Black LJ, Ponsonby A-L, m.fl. High Prudent diet factor score predicts lower relapse hazard in early multiple sclerosis. Mult Scler. 23. juli 2020;1352458520943087.