Ernæringsvejlning på Sclerosehospitalet
Ernæringsvejledning kan hjælpe dig til at forbedre dine vaner og mønstre omkring indkøb, madlavning og måltider i din hverdag, så du opnår en mere stabil tilførsel af næring og energi.
Sammen med din kontaktperson afgør du om en ernæringsvejleder skal indgå i dit behandlerteam.
-
Hvornår er ernæringsvejledning relevant?
Ernæringsvejledning kan være relevant for dig, hvis du er over- eller undervægtig, hvis du har problemer med nedsat appetit, eller for dig, der har besluttet dig for at arbejde målrettet med din energi og træthed.
Du tilbydes automatisk ernæringsvejledning, hvis:
- Du har et BMI på over 30 eller under 18,50
- Du har oplyst os om utilsigtet vægttab eller nedsat appetit.
Det er selvfølgelig frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet. Vejledningen ydes af en ernæringsterapeut eller diætist.
-
Sclerosehospitalets kost- og ernæringsvejledning
Sclerosehospitalernes kost- og ernæringsvejledning er baseret på Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Kosten har betydning for en lang række fysiske og mentale funktioner, herunder dit immunforsvar, dit velbefindende, din koncentrationsevne og oplevelse af energi.
Læs om de nationale kostråd på fødevareministeriets hjemmeside
Ernæringsvejledningen har bl.a. til hensigt at øge din viden om:
- Kostens betydning
- Dine ernæringsmæssige behov
- Sund livsstil.
Sunde kostvaner kan øge dine fysiske og mentale ressourcer og dermed dine muligheder for at klare de ting, der har betydning og værdi for dig i din hverdag.
Ernæringsvejledning kan blandt andet hjælpe dig med at afdække dine vaner og mønstre omkring indkøb, madlavning og måltider i din hverdag og støtte dig i at blive bedre til at planlægge og overholde dagens måltider, så du opnår en mere stabil tilførsel af næring og energi.
-
Måltider på Sclerosehospitalet
Sclerosehospitalet råder over kliniske diætister, ernæringsterapeuter og ernæringsassistenter. Disse fagpersoner udgør de daglige teams i køkkenerne. De sikrer, at den mad, som serveres til måltider og mellemmåltider, dækker dit behov for vitaminer og mineraler.
Måltider fra eget køkken
- Dagens måltider og mellemmåltider tilberedes dagligt i eget køkken af friske råvarer, så vidt muligt økologiske, og af sæsonens frugter og grøntsager, primært danske.
- Kosten følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger ved at være fedtfattig og grøn.
- Derudover tilbydes vegetar- og diabeteskost, kost tilpasset over- eller undervægt eller tilpasset dokumenteret fødevareintolerance
For dig som er veganer
- Sclerosehospitalerne tilbyder ikke veganerkost, da vi alene fokuserer på at sikre sufficient ernæring ved kronisk sygdom.
- Hvis du som patient er veganer, er du velkommen til at supplere måltiderne på Sclerosehospitalet med egne medbragte fødevarer (fx proteinkilder).
-
Ernæring hjemme
Ernæringsvejlederen kan i samarbejde med dig udarbejde en personlig kostplan, som du kan følge hjemme.
Har du brug for yderligere hjælp og ernæringsvejledning efter din indlæggelse, vil din kontaktperson og ernæringsvejleder hjælpe dig med at planlægge de indsatser der skal ske hjemme.
Sammen aftaler i desuden hvordan Sclerosehospitalet følger op på din indlæggelse.