Gå til hovedindhold

Ry og Haslev

Kort fortalt

Danmark har to Sclerosehospitaler – et i Haslev på Sjælland og et i Ry i Jylland.

Her på siden kan du se film og billeder af de to hospitaler, og læse lidt om byerne Haslev og Ry.

Byen Haslev

Haslev er en stationsby med ca. 11.800 indbyggere i Faxe Kommune beliggende mellem Køge og Næstved. Haslev har gode handelsfaciliteter med handicapvenlige adgangsmuligheder. Af fritidstilbud er der bibliotek, offentlig svømmehal, bowlingcenter, biograf og Det blå Marked, som er et indendørs kræmmermarked, der har åbent hver weekend.

I 2004 iværksatte kommunen - på initiativ fra et tidligere medlem af Brugerrådet, Jan Andersen - en tilgængelighedsplan for at gøre byen mere fremkommelig for kørestolsbrugere. Det betyder, at hele byen er blevet gennemgået, og mange kantsten og fortov er blevet rettet til. Haslev er derfor imødekommende for kørestolsbrugere og dårligt gående. 

I omegnen af Haslev ligger Bregentved og Gisselfeld godser. Blandt andre H.C. Andersen har tilbragt en del tid på begge godser, hvor der er rige muligheder for at gå ture i skov og park.

Sclerosehospitalet i Haslev ligger smukt med skoven som nærmeste nabo i udkanten af byen.

Billeder af Sclerosehospitalet i Haslev

Byen Ry

Ry ligger smukt placeret midt i Danmarks søhøjland i Skanderborg kommune. Der bor ca. 6.000 i Ry.

Ry er opstået omkring jernbanen i 1871, hvor toget for første gang forbandt byen med de større omkringliggende byer. Der er 12 km til Skanderborg, 20 km til Silkeborg og 40 km til Århus. Ry er en lille, men meget aktiv handelsby med et stort vareudvalg i de mange specialbutikker og de tre supermarkeder.

Midt i byen ligger Ry Biograf, en charmerende lille biograf med gode adgangsmuligheder for mennesker med handicap. Desuden er der mulighed for at besøge biblioteket, som ligger på Skanderborgvej tæt ved byens centrum.

Der er masser af muligheder for at udforske naturen omkring Ry både til fods og kørende ad de mange stier i skovene, og et besøg i Ry’s hyggelige bådehavn er også en oplevelse værd.

Der er mange seværdigheder omkring Ry, bl.a. Øm Kloster og små hyggelige byer som f.eks. Boes og Gl. Rye.
 
Sclerosehospitalet i Ry ligger i udkanten af Ry omgivet af skov og med en imponerende udsigt til Møllesøen.

Billeder af Sclerosehospitalet i Ry