Gå til hovedindhold

Sklerose genetik på Færøerne

Kort fortalt

Projektansvarlig: Stefanie Binzer, Ph.D. studerende
Sted: Institut for Regional forskning SDU. Forskningsspecifikke enhed for Neurologi, Sønderborg, samt Karolinska Institut, Stockholm, Sverige
Støttebeløb: 100.000 kr.
Forskningsprojektets slutdato: 1. sep. 2014

Formål 

Med dette studie håber vi at kunne bidrage til en større forståelse af både genetiske og miljømæssige faktorer i forhold til udvikling af MS og specielt at udvide vores viden omkring hvilke gener, som er associeret med en øget risiko for at udvikle MS.

 

Kort beskrivelse af projektet

Multipel sklerose (MS) er en kronisk inflammatorisk neurologisk sygdom som rammer især unge og yngre. MS er en af de hyppigste årsager til neurologisk handicap blandt unge i Norden. Det er stadig uvist, hvorfor nogle personer udvikler MS, men både arvelige komponenter og miljømæssige faktorer er indblandede. Den færøske befolkning repræsenterer en relativ isoleret befolkning. Arveanlægget ved en isoleret befolkning udviser mindre variation end hos ikke isolerede befolkningsgrupper. Denne reducerede variation i arveanlægget formodes at øge chancen for at opdage nye komponenter i arveanlægget, som øger risikoen for udviklingen af MS.Vores projekt går ud på, at vi vil analysere arveanlægget på de 45 personer på Færøerne, som har sklerose, samt 60 personer som er raske. Ved at udføre forskellige analyser vil vi undersøge sammenhæng mellem arv og forskellige miljøfaktorer så som sollys, børnesygdomme, rygning mm og MS. Udover dette vil vi undersøge 10 MS patienter fra Færøerne som nu er bosat i regions sydanmark og tilknyttet syddanks skleroseklinik, Esbjerg, Sønderborg og Vejle.Undersøgelserne vil inkludere gen analyser samt validerede spørgeskemaer omkring miljø faktorer.

Kort rapport

Links til publicerede artikler

High inbreeding in the Faroe Islands does not appear to constitute a risk factor for multiple sclerosis

Genetic analysis of the isolated Faroe Islands reveals SORCS3 as a potential multiple sclerosis risk gene