Gå til hovedindhold

13 ting du skal overveje, inden du opretter et testamente

Kort fortalt

Hvad skal du overveje, inden du opretter et testamente?

13 ting du skal overveje

Download pdf-fil om de 13 overvejelser

Er du gift, samlevende eller single, og har du fælles børn eller særbørn?

Dine familieforhold har stor indflydelse på, hvordan din arv kan fordeles. Inden du har møde med din advokat, er det en god idé at have styr på navne, CPR-numre og adresser på dine familiemedlemmer.

Har du tidligere oprettet et testamente?

Hvis du har et gammelt testamente, er det en god ide at tage det med til mødet med din advokat. Det kan være godt at tage udgangspunkt i det gamle, hvis du skal oprette et nyt. Advokaten kan også hjælpe dig med at annullere det gamle testamente.

Har du og en ægtefælle oprettet en ægtepagt?

En ægtepagt kan have betydning for, hvordan din og din ægtefælles formue skal fordeles.

Hvad skal der ske med din pension og forsikring den dag, du går bort?

Hvis du dør, før din pension er blevet udbetalt, indgår den ikke i dit dødsbo. Du kan ikke bestemme i dit testamente, hvem der arver din pension. Den person du vil have til at arve din pension, skal derfor skrives ind i en forsikrings- eller pensionsordning. Derfor skal du overveje, hvem der skal arve, men du skal også overveje, om personen skal arve det som særeje.

Hvem skal arve din arv?

Det kan både være familie og venner, men det kan også være velgørende organisationer. Ved at lade en del af din arv gå til en organisation, kan dine efterladte ende med at arve mere, end hvad de ellers ville have gjort. (Læs mere om 30%-løsningen). Link til dette??

Skal arven være særeje til dine børn?

Du kan vælge at lade den arv, som dine børn arver, være deres særeje. Det betyder, at de ikke skal dele det med deres ægtefælle, hvis de nu en dag skal skilles. 

Hvem skal have forældremyndigheden?

Er du forælder, og har du børn under 18 år, kan det være en god ide at overveje, hvem der skal have forældremyndigheden, når du går bort.

Skal der en begrænsning på adgangen til arven, som dine børn arver fra dig?

Hvis du vælger at sætte en begrænsning på, hvornår dine børn har adgang til din arv, vil de først have adgang til arven, når de fx er fyldt 21 år.

Skal du vælge en advokat som bobestyrer?

Har du en meget stor formue, eller har du komplicerede familieforhold, kan der opstå stridigheder, når din formue skal fordeles. Når du opretter testamentet, kan det derfor være en god idé, at du udvælger en bobestyrer, som står for at håndtere og fordele din arv. På den måde sikrer du, at din arv bliver fordelt, som du ønskede det.

Hvis dine arvinger dør før dig, hvem skal så arve deres del af arven i stedet?

Gør dig overvejelser om, hvem du ønsker, skal være den næste i rækken til arve, hvis dine arvinger dør før dig. Ellers kan arven ende med at blive fordelt anderledes, end hvad du ønskede.

Hvem skal arve sommerhuset?

Hvis du ejer et sommerhus, kan du vælge at give det videre til din familie. Det er værd at overveje, om dine børn skal dele det i fællesskab, eller om kun en af dem skal have sommerhuset. Hvis en af børnene arver sommerhuset, kan du overveje, om de andre skal modtage en arv, der svarer til sommerhusets værdi.

Hvem skal arve hvad?

Der kan være nogle bestemte ting, som du ønsker, en person skal arve, når du dør. 

 Hvad skal der ske med dit kæledyr?

Det kan være en god idé at overveje, hvad der skal ske med dit kæledyr, når du går bort- skal det arves af et familiemedlem, eller skal det fx gives til Dyrenes Beskyttelse, så de kan sørge for dit kæledyr.

37 velgørende organisationer er gået sammen

Sammen med 36 andre velgørende organisationer har Scleroseforeningen skabt Det Gode Testamente for bedre at kunne hjælpe og støtte dig, der overvejer at skrive en god sag ind i dit testamente.

Vi har samlet gode råd og inspiration om arv, testamente og det at betænke en god sag, så du kan blive klogere på mulighederne. 

Læs mere om Det Gode Testamente