Gå til hovedindhold

Derfor skal du gå til en advokat

Kort fortalt

Når du skal have oprettet et testamente, er det en god idé at gå til en advokat, så du er sikker på, at din arv bliver fordelt, som du havde tænkt det. 

Derfor advokat

Selvom du godt kan oprette et testamente selv, anbefaler vi, at du søger hjælp hos en advokat med speciale i arveret. Arveloven kan være svær at forstå, hvis man ikke er advokat.

Er testamentet ikke oprettet korrekt, kan der opstå problemer og uenigheder om, hvem der har ret til hvad i forhold til arveloven. Det kan betyde, at din arv alligevel ikke bliver fordelt, som du ønskede det i dit testamente. Det er også vigtigt, at testamentet tager højde for fremtidige ændringer i din familiesituation, da det kan have indflydelse på, hvordan arven bliver fordelt.

Få det helt rigtige testamente

Når du går til en advokat, vil du blive stillet en lang række spørgsmål- de sikrer, at du får overvejet og taget stilling til en masse ting, som du måske ikke ville have tænkt på ellers. En advokat kan derefter hjælpe dig med at lave testamentet, så din arv bliver fordelt præcis, som du ønsker efter arvelovens regler.

Advokaten har den viden, du måske mangler

Med advokatens viden om arveloven og de muligheder, den åbner op for, kan han/hun være med til at sikre, at de efterladte får mest muligt ud af din arv. Fx kan boafgift og arveklasser have indflydelse på, hvor meget en arving kan arve. Har du ingen børn, kan 30%-løsningen være en måde, du kan sikre din arvinger en større udbetaling af arven.

Er dine familieforhold meget komplicerede, er det endnu vigtigere at få vejledning fra en advokat, da det ellers kan være svært at finde ud af, hvordan arven fordeles, når du går bort. 

Få vurderet dit gamle testamente hvert femte år

Hvis du tidligere har oprettet et testamente, er det en god idé at få en advokat til at kigge på det igen. Siden du oprettede testamentet, kan mange ting have ændret sig. Hvis din familiesituation har ændret sig, ønsker du måske, at din arv skal fordeles anderledes end før. Vi anbefaler, at du får vurderet dit testamente hvert femte år. 

Du kan vælge selv at oprette et testamente

Du kan også oprette et testamente selv- Men som sagt, kan arveloven være svær at forstå. Hvis du vil oprette et testamente selv, skal du gøre det skriftligt, og du skal være fyldt 18 år

Du kan vælge mellem to slags testamenter

Der findes to forskellige slags testamenter, vidnetestamente og notartestestamentet:

Vidnetestamentet skal accepteres og underskrives mens to vidner, som ikke er familiemedlemmer, er til stede. Dette testamente bliver ikke registreret i et centralt register. Du kan altså ikke være sikker på, at testamentet kan findes, når du er borte.

Notartestamentet gemmes derimod i et centralt register, så det kan altid findes frem, når arven skal fordeles.

37 velgørende organisationer er gået sammen

Sammen med 36 andre velgørende organisationer har Scleroseforeningen skabt Det Gode Testamente for bedre at kunne hjælpe og støtte dig, der overvejer at skrive en god sag ind i dit testamente.

Vi har samlet gode råd og inspiration om arv, testamente og det at betænke en god sag, så du kan blive klogere på mulighederne. 

Læs mere om Det Gode Testamente