Gå til hovedindhold

Få mere ud af din arv med 30%-løsningen

Kort fortalt

Med 30 %-løsningen kan du støtte en velgørende organisation og samtidig sikre, at dine arvinger sparer penge på afgift.

30% reglen

Du kan vælge, at en del af din arv skal doneres til en eller flere velgørende organisationer, når du opretter et testamente. Det er fuldstændigt op til dig hvor meget af din arv, du gerne vil donere. Hvis der er mere end én organisation, du gerne vil støtte, kan din arv godt doneres til flere. De fleste laver en procentvis fordeling af arven.

Del din arv med 30%-løsningen

30%-løsningen er en helt specifik løsning, du kan vælge, hvis du gerne vil dele arven mellem dine arvinger og en velgørende organisation. Når du opretter dit testamente, gør du det klart, at en eller flere velgørende organisationer arver 30 procent af din formue den dag, du går bort.

For at en organisation kan arve 30 procent, betaler den til gengæld boafgiften for de øvrige arvinger. De øvrige arvinger arver 70 procent af arven. De skal ikke betale boafgift til staten, da det bliver betalt af organisationen.

Arveklasser har betydning for dine arvinger

Boafgiften afhænger af, hvilken arveklasse dine arvinger tilhører. Første arveklasse (børn) skal betale 15 procent i boafgift, hvorimod anden og tredje arveklasse skal betale 15 procent + et tillæg på 25 procent. Har du ingen børn og i stedet ønsker, at fx dine søskende, niecer eller venner skal arve fra dig, kan denne løsning sikre dine arvinger en større del af arven.

Her er et eksempel på en arvings betaling af boafgift

Din bror står til at arve 1.000.000 kr. efter dig. Din bror skal betale boafgift på 15 procent, når bundfradraget er fratrukket. Derudover skal han betale tillægsboafgiften på 25 procent af det resterende beløb. Når afgifterne er betalt, står han tilbage med 668.202 kr.

Med 30%-løsningen står din bror til at arve 70 procent af din arv på 1.000.000 kr. En velgørende organisation arver de sidste 30 procent, imod at de betaler boafgiften for din bror. Da din bror ikke skal betale afgifter, arver han 700.000 kr

 

37 velgørende organisationer er gået sammen

Sammen med 36 andre velgørende organisationer har Scleroseforeningen skabt Det Gode Testamente for bedre at kunne hjælpe og støtte dig, der overvejer at skrive en god sag ind i dit testamente.

Vi har samlet gode råd og inspiration om arv, testamente og det at betænke en god sag, så du kan blive klogere på mulighederne. 

Læs mere om Det Gode Testamente