Gå til hovedindhold

Tag kontrol over din vægt

Kort fortalt

Når du har sclerose, er det vigtigt, at du kontrollerer din vægt- ellers kan du forværre dine symptomer. 

Når du får sclerose, kan du opleve kronisk træthed, nedsatte fysiske evner, triste følelser eller endda depression. Det er symptomer, der kan føre til, at du tager på i vægt.

Du kan ikke selv gøre for, at du oplever de symptomer, som du gør. Men du kan selv forsøge at kontrollere din vægt.  

væægt

6 symptomer du kan opleve, hvis du tager for meget på

Tager du for meget på i vægt, kan du forstærke visse symptomer på sclerose, eller du kan udvikle symptomer, der ikke er gode for din sundhed. Det kan være:  

 • Kronisk træthed
 • Ligge- eller siddesår
 • Negativt selvbillede
 • Slid og pres på dine led
 • Pres på dit hjerte og dine lunger
 • Risiko for andre sygdomme

Sæt realistiske mål for dit vægttab

Har du sclerose, og er du samtidig overvægtigt, handler det om at sætte dig nogle realistiske mål for at få tabt dig- målene fungerer som motivation for dit vægttab, så det ikke virker for uoverskueligt, og så du ikke ender med at give op. 

Du skal for eksempel ikke regne med at have tabt dig 10 kilo to uger inde i dit vægttabsforløb – det er et urealistisk mål. Det tager tid at tabe sig og gøre de sunde vaner til en del af resten af dit liv, og du skal derfor sætte dig mål om at nå din ønskede vægt over en realistisk tidsperiode.

Sådan kommer du af med vægten

 • Du skal ikke gå på en kur! De fleste slankekure virker ikke på det længere løb- du tager kiloene på igen. Du skal i stedet lave din livsstil om, så du kan holde dit vægttab.
 • Ændr et enkelt måltid af gangen. Du kan for eksempel starte med at fokusere på at spise en sund morgenmad så som æg, yoghurt eller havregrød. Så snart du har styr på at få spist en sund morgenmad hver dag, kan du en efter en begynde at fokusere på de næste måltider, frokosten, den sunde eftermiddags snack og aftensmåltidet. På denne måde bliver den sunde kost og din livsstilsændring noget, du vænner dig til gradvist.
 • Snacks. Sunde snacks hjælper dig med at kontrollere din appetit, så du ikke spiser for meget til de større måltider. Sunde snacks kan være skårede grøntsager, en håndfuld nødder, en lille skål yoghurt uden sukker eller et stykke frugt.
 • Fokuser på din mad. Når du spiser, så spiser du! Lad dig ikke distrahere af alt muligt andet end dit måltid- sæt dig ved et bord, fokuser på måltidet, og se ikke TV eller vær på computeren samtidig. Når du ikke fokuserer på dit måltid, nyder du ikke dit måltid ordentligt, og du har svære ved at mærke efter, om du er mæt eller ej – her kommer du nemt til at blive ved med at spise, selvom du er mæt.
 • Lad være med altid at undgå det usunde, du har lyst til. Alle mennesker oplever trang til at spise en yndlings snack eller madvare. Det vil du også komme til. Elsker du chokolade, og føler du hele tiden, at du bare må have det, så tag et stykke- ikke hele pakken. Hvis du gang på gang prøver at fortrænge, at du virkelig har lyst til chokoladen, kan du føle, at du mangler noget, og du kan komme til at overspise ved dine hovedmåltider.
 • Husk at træn og vær aktiv i hverdagen. Få din puls op hver dag, og træn gerne konditionstræning og styrketræning et to-tre gange om ugen. Tænk over ikke at sidde for meget ned i løbet af dagen- indsæt aktive pauser så som at gå hen til din kollega i stedet for at sende en mail, stå op og arbejd ved dit skrivebord og gå små ture i løbet af dagen.
 • Få støtte. Kender du andre, der også prøver at tabe sig, så snak med dem. Det er nemmere at komme igennem et vægttab, når du kan snakke om det med andre i en lignende situation.

Få retningslinjer og råd

Har du brug for konkrete retningslinjer for, hvordan du bør spise, hvis du vil tabe dig og holde dit vægttab, så tag et kig på Fødevarestyrelsens ti kostråd. Det er dem, vi anbefaler, at du følger som person med sclerose– både hvis du skal tabe dig, og hvis du vil gøre det bedste for din krop og velvære.

Du kan læse om de ti kostråd her: http://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/de-officielle-kostraad/