Gå til hovedindhold

Tal med dine patienter: Naturmedicin og kosttilskud

Kort fortalt

Scleroseforeningen har med et nyt forskningsprojekt sat fokus på samtidig brug af naturmedicin/kosttilskud og konventionel medicin blandt mennesker med sclerose. På siden her kan du finde svar på, hvor ofte mennesker med sclerose kombinerer naturmedicin og kosttilskud med konventionel medicin samt hvilke kombinationer, man bør være særlig opmærksom på at undgå. 

Indtag af naturmedicin og kosttilskud er et overset område indenfor sclerosebehandling. Det bruges af en meget stor andel af patienterne, men der tales meget lidt om det. Det skal vi have ændret, ikke mindst af hensyn til patientsikkerheden.

Lasse Skovgaard

Forskningschef, Scleroseforeningen

    Vil du vide mere?

  • Hvad er naturmedicin og kosttilskud?

    Der findes forskellige krav til blandt andet dokumentationen af effekt, afhængig af om et produkt er et naturmedicin eller kosttilskud. På siden her kan du læse mere om forskellige typer af naturmedicin og kosttilskud.

  • Fakta om brug af naturmedicin og kosttilskud blandt mennesker med sclerose

    Mennesker med sclerose bruger ofte naturmedicin og kosttilskud. Hvis man ikke medregner produkter med D-vitamin, bruger 78% i løbet af et år naturmedicin og/eller kosttilskud.

    På siden her kan du læse mere om, hvilke produkter mennesker med sclerose oftest anvender samt hvem der typisk kombinerer naturmedicin og kosttilskud med konventionel medicin.

  • Risikoen for interaktion med konventionel medicin

    Fra andre patientgrupper er det kendt, at samtidig brug af naturmedicin/kosttilskud og konventionel medicin kan medføre uhensigtsmæssige interaktioner, der potentielt kan udgøre en risiko for patientsikkerheden (1–3).

    Tabellen her giver et overblik over risikoen for interaktioner mellem naturmedicin/kosttilskud og konventionel medicin oftest anvendt af mennesker med slcerose. 

  • Patientsamtalen om naturmedicin og kosttilskud

    Mange patienter stoler på, at du spørger om de ting, der er vigtige for deres behandling. Derfor er det vigtigt at skabe tillid og tryghed i mødet med patienten. Det er også vigtigt at vise interesse for det, som interesserer patienten.

    Du kan følge disse tre simple trin til en god dialog med patienten:
     

    1. Spørg: Spørg ind til, om din patient bruger naturmedicin og/eller kosttilskud, og i så fald hvilke præparater. Vær åben og lyttende.
       
    2. Forklar: Patienter med sclerose har brug for sparring. Tal om, hvilke overvejelser, der er gode at gøre sig, inden man begynder på naturmedicin og kosttilskud, og forklar om mulige risici for interaktioner. Bak op om, at patienten ønsker at gøre noget selv, og er aktiv i sin håndtering af sygdommen.
       
    3. Send godt videre: Hvis patienten ikke føler sig hørt eller forstået, er der risiko for, at patienten ikke bringer
      emnet op igen og i fremtiden hemmeligholder, hvad de gør ved siden af den konventionelle behandling, de får. Dermed mister du overblikket over, hvad din patient selv gør ud over den behandling, du ordinerer og ønsker at følge effekten af. Du kan med fordel henvise dine patienter til Scleroseforeningens netrådgivning, hvis du oplever, de har spørgsmål, du ikke kan svare på.
  • Vil du vide mere projektet bag informationsmaterialet

    På siden her kan du læse mere om det forskningsprojekt, der har ligget til grund for udviklingen af informationsmaterialet om samtidig brug af naturmedicin/kosttilskud og konventionel medicin.

Projektet er udført i samarbejde med Sektion for Naturstoffer og Peptider, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi samt Afdeling for Sundhedstjenesteforskning, Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavnsuniversitet.

Projektet er støtte af midler fra finansloven for 2018. Her blev der øremærket penge til forskning i alternativ behandling.

Kilder

1. Asher GN, Corbett AH, Hawke RL. Common Herbal Dietary Supplement—Drug Interactions. Am Fam Physician. 15. juli 2017;96(2):101–7.
 
2. Djuv A, Nilsen OG, Steinsbekk A. The co-use of conventional drugs and herbs among patients in Norwegian general practice: a cross-sectional study. BMC Complement Altern Med. december 2013;13(1):295.
 
3. Smith AM. Opening the Dialogue: Herbal Supplementation and Chemotherapy. Clin J Oncol Nurs. 1. august 2005;9(4):447–50.