Gå til hovedindhold

Uklarhed: Hvor er du i køen, og hvem skal henvise dig til coronavaccine?

Kort fortalt

Er du i tvivl om, hvilken vaccinationsgruppe du tilhører, og hvem der skal henvise dig til en coronavaccine? Så er du ikke alene. Det er spørgsmål, der optager mange kronisk syge, men ofte efterlades de uden svar på deres tur rundt i sundhedsvæsenet. Og det er ikke godt nok.

Torsdag den 4. februar 2021 har Jyllands Posten den 69-årige Jette Bay på forsiden sammen med et interview med blandt andre formanden for de praktiserende læger og Scleroseforeningen, der alle kritiserer den nuværende situation for at skabe stor usikkerhed blandt patienterne.

Jette Bay har sclerose og en række andre kroniske lidelser, heriblandt nedsat lungefunktion. Derfor har hun i snart et år levet i isolation og kun set sin familie tre gange.

Hun har flere gange forgæves forsøgt at få svar på, om hun tilhører vaccinationsgruppe 5, dvs. personer i særlig risiko, som snart står til at blive vaccineret, eller måske først vil blive vaccineret sammen med vaccinationsgruppe 9, der omfatter alle borgere i alderen 65-74 år.

Men hun er stadig uden svar:

Vi aner ikke, hvor vi skal henvende os, får ingen meldinger. Det kan ikke passe, at det er hver enkelt, som skal være den dygtige patient og selv finde vej i systemet.

Jette Bay

Sclerosepatient

Ikke godt nok

Det er ikke godt nok, siger Scleroseforeningens sundhedspolitiske chef Lasse Skovgaard til Jyllands Posten.

Han har flere gange kontaktet Sundhedsstyrelsen for at efterlyse klarhed over reglerne.

Det handler ikke om at komme foran i køen, understreger han over for Jyllands Posten:

Det handler i højere grad for patienterne om at få klarhed over, hvornår de kan blive vaccineret. Og en sikkerhed for, at de er blevet vurderet, og den sikkerhed er der mange, der ikke oplever i dag.

Lasse Skovgaard

Sundhedspolitisk chef i Scleroseforeningen

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere kritikken, men oplyser, at der i øjeblikket i samarbejde med de lægelige selskaber og patientorganisationer arbejdes på en afklaring.