Gå til hovedindhold

Corona og sclerose: Skal jeg stoppe min behandling?

Kort fortalt

Mange mennesker med sclerose har spurgt, om de skal stoppe deres behandling for at mindske risikoen ved smitte med corona-virus/COVID19.

Vi sendte spørgsmålet videre til Finn Sellebjerg, leder af Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, da han deltog i en live-sending på vores Facebook-side fredag den 13. marts 2020.

Finn Sellebjerg om corona og sclerose

Meldingen er klar, da vi stiller Finn Sellebjerg spørgsmålet, om det er en god idé at stoppe med sin behandling mod sclerose:

"Man skal ikke stoppe sin behandling. For der er ingen grund til at tro, at det giver problemer i forhold til coronavirus. Tværtimod er det en rigtig dårlig idé at stoppe behandlingen.

Hvis man stopper med sin behandling, risikerer man, at sclerosen blusser op igen. Og vi ved med sikkerhed, at hvis man stopper med sin behandling, så vender sygdomsaktiviteten tilbage på et tidspunkt."

Er der nogle behandlinger, der kan gøre en mere sårbar?

Finn Sellebjerg fortæller dog også, at der er to præparater – Lemtrada og til dels Mavenclad  – hvor man skal være opmærksom på, hvor man er i behandlingsforløbet.

Hvis du forholdsvis nyligt er blevet behandlet, kan det være en idé at kontakte sin egne neurolog for en dialog om de konkrete forholdsregler, som kan gælde for netop dig:

"Lemtrada rammer meget hårdt på immunsystemet i adskillelige uger efter behandlingen, og vi giver også antivirus-medicin undervejs, for at forebygge at man ikke får virusinfektioner såsom herpes. Lige den behandling synes jeg ikke, at man bør starte op lige nu, med mindre at det er strengt nødvendigt.

Hvis man allerede er i et Lemtrada forløb, har medicinen relativ langvarig effekt, og så kan man overveje, om næste behandling bør udskydes. Men det er svært at sige konkret, og det er noget, man skal finde ud af med sin neurolog.

De andre sclerosebehandlinger er jeg ikke så forbeholden over for, for der er ikke nogle perioder, hvor man er ekstra hårdt ramt, og der oplever man en konstant effekt af medicin."

Nogle behandlinger udskydes

Selv om alle behandlinger fortsættes i Danmark, er nogle behandlinger blevet udskudt, for at få et overblik over situationen:

"Vi kan godt forsvare at udsætte behandlinger som Rituximab og Ocrevus i nogle uger. Det samme gælder Gilenya eller Tysabri, men hvis man lige pludselig stopper på medicinen i længere tid, vil der kunne komme nogle meget alvorlige attakker."

Desuden er alle ikke nødvendige ambulante kontroller aflyst – det vil altså sige langt de fleste – og de bliver erstattet af telefonkonsultationer.

Konkrete spørgsmål og konkrete svar

Der blev også stillet mange konkrete spørgsmål ved live-sendingen med Finn Sellebjerg.

Flere mennesker med sclerose, der er i behandling for sygdommen, var i tvivl om, de skulle ændre på deres behandling eller tage ekstra forholdsregler i forbindelse med corona-virus. 

Vi har samlet både spørgsmål og svar her.