Kort om: Corona/COVID-19 og sclerose
Her kan du helt kort læse om, hvad vi ved om corona og sclerose på nuværende tidspunkt samt hvilke retningerlinjer man skal følge.
Opdateret torsdag 26. marts 2020 kl. 14:51
Corona er en ny type virus, og derfor kan vi ikke sige noget konkret om, hvordan corona-virus påvirker mennesker med sclerose. Vi ved dog, at mennesker med sclerose generelt ikke reagerer anderledes på infektioner end andre mennesker.
Nogle kan imidlertid være et sted i deres medicinske behandling, hvor de skal tage ekstra forholdsregler, og vi har spurgt en neurolog til råds om forholdsreglerne ved de forskellige typer medicin mod sclerose: Læs mere her
Generelt er anbefalingerne dog de samme til mennesker med sclerose, som til alle andre borgere i Danmark:
Mange med sclerose har et stærkt immunforsvar
Mange med sclerose fortæller, at de ofte bliver sjældnere syge end andre mennesker. Formentlig fordi man som udgangspunkt – hvis man har sclerose – har et rigtig godt og rigtig stærkt immunsystem.
De behandlinger vi har mod sclerose i dag, giver generelt heller ikke en øget risiko for at pådrage sig virusinfektioner såsom corona. Medicinen Aubagio har endda en beskeden anti-viral effekt, så det er ligefrem gavnligt i mod virusser.
Hvem skal passe ekstra på?
Hvis man er svækket med sclerose, og man ved, at man normalt bliver meget sløj, hvis man får feber eller får influenza, så vil man nok også opleve, at coronavirus kan ramme hårdere, end det vil gøre hos andre mennesker.
Læs mere om, hvordan vi passer godt på hinanden under COVID-19
Ingen skal stoppe sin sclerose-behandling
Man skal ikke stoppe sin behandling, for der er ingen grund til at tro, at det giver problemer i forhold til coronavirus. Tværtimod er det en rigtig dårlig idé at stoppe behandlingen.
Hvis man stopper med sin behandling, risikerer man, at sclerosen blusser op igen. Og vi ved med sikkerhed, at hvis man stopper med sin behandling, så vender sygdomsaktiviteten tilbage på et tidspunkt.
Behandlinger som Rituximab og Ocrevus kan dog godt udsættes i nogle uger. Det samme gælder Gilenya eller Tysabri, men hvis man lige pludselig stopper på medicinen i længere tid, vil der kunne komme nogle meget alvorlige attakker.