Mennesker med sclerose skal følge de generelle retningslinjer
De fleste mennesker med sclerose reagerer generelt ikke anderledes på infektioner end andre mennesker, og der er heller ikke større risiko for, at de kan blive smittet med corona-virus. Derfor er anbefalingerne de samme til mennesker med sclerose, som til alle andre borgere i Danmark.
Opdateret onsdag 18. marts kl. 17:07
Det er de centrale råd til alle mennesker med sclerose, fordi det handler om for alle at bidrage til at smitten ikke spredes yderligere i samfundet. Sammenlignet med en almindelig influenza, er der nemlig ikke noget, der tyder på, at mennesker med sclerose generelt har et mere alvorligt sygdomsforløb.
Personer, der er hårdt ramt af sclerose kan dog risikere at opleve et voldsommere sygdomsforløb med corona. Og dem skal alle vi andre gøre alt, vi kan for at passe ekstra godt på ikke at smitte:
Hvis man bor på plejehjem og ikke længere har nogen gangfunktion, har man højst sandsynligt højere risiko for at opleve et voldsommere sygdomsforløb med corona. På samme måde som hvis man fik en almindelig influenza.
Finn Sellebjerg
Professor og forsker i sclerose
Ifølge overlæge på leder af Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet Finn Sellebjerg er det vigtigste, vi kan gøre lige nu, at holde hovedet koldt, vaske hænder og blive hjemme i den udstrækning, der er muligt.
Hvis det ikke er muligt for dig at blive hjemme fra arbejde kan du læse nogle af de konkrete spørgsmål, der blev stillet til Finn Sellebjerg fredag den 13. marts 2020 om fortsat at gå på arbejde og se sin familie og venner.
-
Jeg arbejder i butik med kunder og er på immundæmpende medicin. Bør jeg blive hjemme fra arbejde?
Det gør det formentlig ikke. For der er ikke noget, der tyder på, at corona er alvorligere, hvis man har sclerose og er på immundæmpende medicin.
-
Jeg er sendt hjem, da jeg har sclerose og får immunmodulerende medicin. Jeg er ikke meget påvirket af sygdommen generelt. Må jeg ikke se andre end min mand og børn i 14 dage?
Hvis man er sendt hjem, fordi man er i hjemmekarantæne, så må man ikke se andre mennesker. Så er det en karantæne, og så skal man holde sig hjemme.
Hvis det er en forsigtighedsregel, så lige præcis i den kommende par uger, hvor vi er rigtig usikre på, hvor lidt eller hvor meget den her smitte spreder sig i befolkningen, der skal man nok tage det roligt med at gøre andet end bare holde rutinerne hjemme.
Men som sagt; vi er ikke så frygteligt bekymrede for, hvordan man specifikt reagerer på en infektion med corona-virus, hvis man har sclerose. Det der er bekymringen i øjeblikket, det er hvordan vi sikrer, at corona-virus ikke bliver spredt mere end absolut nødvendigt i befolkningen. Det er det, der er hovedproblemet.
-
Jeg har lige været i Lemtrada-behandling. Har jeg nogen anden mulighed end at gå i selvvalgt karantæne?
Nej, det har du ikke. Men lige præcis i denne situation, vil jeg også synes, det er en god idé.
-
Jeg bruger Retuximad og fik behandling for nyligt. Til dagligt arbejde jeg på et hospital, og jeg er typen, som rager alt til mig, og når jeg bliver syg, er jeg syg i meget lang tid. Bør jeg sendes hjem fra job?
Det må være en konkret vurdering i forhold til, hvor meget man er eksponeret for mennesker, som potentielt kunne smitte.
Man kan sige, at hvis man har det sådan, så bør man måske generelt i sin daglige arbejdstilrettelæggelse være beskyttet mod at være udsat for forskellige former for smitte. Men det er en konkret vurdering, som man må tage med sin arbejdsgiver.
-
Jeg har sclerose og er i behandling med Ocrevus. Jeg skal have fuld dosis om to uger. Til hverdag arbejder jeg på en røntgenafdeling og har en del korttidskontakt med patienter. Hvordan mener du, at jeg bør forholde mig ift. min arbejdssituation?
Vi ser ikke et problem i forhold til Ocrevus og virusinfektioner. Man har hverken kraftigere reaktioner på forkølelser, influenza eller andre virusinfektioner, når man er i behandling med Ocrevus.
Man har en smule højere risiko for at få bakterieinfektioner – lungebetændelse og lignende – specielt hvis man har fået behandlingen i lang tid, og man kan måle, at der dannes færre antistoffer i kroppen. Men der er ikke højere risiko ved virusinfektioner, og behandlingen er derfor ikke et problem i forhold til corona-virus.
De mange kontakter er netop det, som man prøver at reducere med alle de tiltag, som vi alle mærker i disse dage. Det handler om generelt at reducere kontakten mellem mennesker, så smitten ikke spredes.