Gå til hovedindhold

Andre behandlinger

Kort fortalt

Udover de godkendte medicinske behandlinger til sclerose, findes der også andre behandlinger, som neurologerne kan ty til i visse tilfælde.

Behandling med Rituximab

Rituximab (markedsført som MabThera) er et antistof, der ødelægger de såkaldte B-celler i blodet.

Disse celler har vist sig at være vigtige ved sklerose, og behandling med rituximab og de lignende antistoffer ofatumumab og ocrelizumab ser ud til at have en markant sygdomsdæmpende effekt ved attakvis sklerose.

Det er muligt at behandling med rituximab og lignende antistoffer også kan have effekt ved progressiv MS. Indtil videre anvendes behandling med rituximab eksperimentelt ved attakvis MS med meget høj sygdomsaktivitet og ved den scleroselignende sygdom neuromyelitis optica (NMO).

Behandling med immunglobulin

Nogle undersøgelser tyder på, at behandling med immunglobulin, som er antistoffer oprenset fra raske bloddonorer, kan have effekt ved attakvis sklerose, mens andre undersøgelser ikke har kunnet påvise nogen effekt.

Det er muligt, at immunglobulin kan have en sygdomsdæmpende effekt efter fødsler, hvor anden behandling ikke kan anvendes.

Nogle afdelinger tilbyder derfor behandling med immunglobulin givet i drop hver 4. uge i ammeperioden, indtil anden behandling kan genoptages.

Blodstamcelle transplantation

Blodstamcelletransplantation, på engelsk forkortet HSCT, er en eksperimentel behandling, der kan have markant effekt ved attakvis sklerose.

Behandlingen består i, at man i første omgang giver en medicinsk behandling, der gør, at man kan ”høste” stamceller fra knoglemarven ved en form for dialysebehandling, der fjerner stamceller fra blodet.

Disse celler fryses ned og gives tilbage til patienten efter en kraftig immundæmpende behandling med forskellige former for kemoterapi, der fuldstændig ødelægger knoglemarven.

I de efterfølgende uger gendanner stamcellerne en ny knoglemarv, og der er derefter en god chance for at scleroseaktiviteten er helt væk.
Læs temaet om Blodstamcellebehandling her