Gå til hovedindhold

ALS er ikke sclerose

Kort fortalt

Det sker fra tid til anden, at ALS i forskellige sammenhænge bliver opfattet som en form for multipel sclerose. Det er det ikke. Læs her, for at forstå hvorfor.

ALS og multipel sclerose er to vidt forskellige sygdomme. Så hvorfor bliver de ofte forvekslet med hinanden?

Forvirringen opstår fordi multipel sclerose i folkemunde, og også af Scleroseforeningen, blot omtales som sclerose. Og fordi ALS, som står for amyotrofisk lateral sklerose, indeholder ordet sklerose, så tror folk, at det er en form for multipel sclerose. Det er det ikke.

Der er faktisk mange sygdomme, der hedder noget med sklerose. F.eks. gigtsygdommen Systemisk Sklerose – også kaldet sklerodermi. Et andet eksempel er Arteriosklerose – altså åreforkalkning.

Ordet sklerose kommer fra det græske ord ”skleros”, der betyder hård. Ved multipel sclerose karakteriseres sygdommen ved hårdt arvæv spredt i centralnervesystemet. Multipel betyder i sin enkelhed ”forekommer flere gange”.

ALS er desværre en dødelig sygdom. Det er sclerose, altså multipel sclerose, ikke.

Fakta om ALS 

ALS er en form for muskelsvind. Det angriber de nerveceller i rygmarven og hjernen, som styrer musklernes bevægelse. Det viser sig ved tab af muskelkraft i en eller flere muskelgrupper samt ved tab af muskelfylde. På Muskelsvindfondens hjemmeside kan du læse mere om ALS.