Gå til hovedindhold

Akut dissemineret encephalomyelit (ADEM)

Kort fortalt

ADEM er en autoimmun sygdom. Sygdommen opstår efter en infektion, hvor immunforsvaret ud over at bekæmpe virus eller bakterier af ukendte årsager også angriber kroppens egne celler. Symptomerne kan være meget voldsomme og vare måneder, men de forsvinder næsten altid fuldstændig igen.

Hvad er ADEM?

Akut dissemineret encephalomyelit (ADEM) er er en sjælden sygdom i centralnervesystemet. Centralnervesystemet består af hjernen, rygmarven og synsnerverne. ADEM er en autoimmun sygdom, hvilket vil sige, at der sker en fejl i immunsystemet. Kroppens immunforsvar får fejlagtigt indkodet, at en af kroppens egne celler eller proteiner er en fremmed og skadelig organisme. Immunsystemet begynder herefter at producere antistoffer mod de ellers raske celler. ADEM betegnes som en demyeliniserende sygdom. Det betyder her, at immunsystemets angreb er rettet mod de fedtskeder (myelin), der isolerer nervecellerne. Når myelinet ødelægges, mister nerverne i centralnervesystemet deres evne til at sende signaler mellem hjernen og resten af kroppen.

Du kan høre mere om, hvad der karakteriserer ADEM i videoen længere nede i artiklen.

ADEM opstår normalt efter en virusinfektion, men sygdommen kan også opstå efter en bakterieinfektion. Kroppens måde at bekæmpe virus og bakterier er ved at fremkalde en betændelsestilstand (inflammation). Inflammationen indeholder de antistoffer, der skal nedbryde og dræbe de fremmede og skadelige organismer. I tilfældet med ADEM bliver inflammationen rettet mod nerverne, og nervernes beskyttelseshinde nedbrydes, på samme måde som det er tilfældet for virus og bakterier, når de udsættes for inflammation.

Selvom sygdommens symptomer er alvorlige, kommer langt de fleste sig helt over sygdommen og får ingen eller kun ganske få varige mén. For at undgå varige mén behandles inflammationen med antiinflammatorisk medicin, og i mange tilfælde er det nødvendigt med indlæggelse under behandlingen.

Symptomernes alvor skyldes, at det er centralnervesystemet, der er ramt. Navnet, akut dissemineret encephalomyelit, henviser til, at der er vidt spredt (dissemineret) inflammation i hjernen (encephalitis) og inflammation i rygmarven (myelitis). En stor del af kroppens funktioner styres fra centralnervesystemet, og når betændelsen er spredt i hele systemet, kan der være mange og forskelligartede symptomer.

Hvorfor får man ADEM?

Sygdommen rammer hyppigst børn og hyppigst om vinteren, men dette skyldes primært, at det er her virusinfektioner er mest udbredt. I Danmark er der mellem 20 og 40 tilfælde hvert år.

Der er ikke noget, der tyder på, at ADEM er arvelig. I langt de fleste tilfælde vil sygdommen vise sig efter en infektion, hvor immunforsvaret har været aktiveret i bekæmpelse af virus eller bakterier. Hvad der får immunforsvaret til efterfølgende at angribe kroppens egne celler, i dette tilfælde nervecellerne, er der ingen der ved med sikkerhed. Selvom man kender sygdommens virkemekanismer og kan forklare alle symptomer, kan man ikke svare på, hvad der sætter den i gang.

Læs mere

ADEM kan behandles medicinsk og med genoptræning.
Du kan læse mere om behandling her.

ADEM og sclerose er beslægtede sygdomme, og Scleroseforeningens medlemstilbud henvender sig også til personer med ADEM og deres pårørende.
Du kan læse mere om forskellene mellem sclerose og Schilders sygdom og Scleroseforeningens tilbud til personer med Schilders sygdom her.