- 100 g chokolade
- 2 dl fløde
- 25 g smør
- 250 g saltede peanuts
- 3–6 stk. (12 pers.) bananer
- 2 stænger vanilje
- 1–2 spsk. (12 pers.) Nescafé espresso
- 1 stk. Citron
- 1-2 stk. (12 pers.) Vaniljeis
Husk selv at have basisvarer som salt og sukker derhjemme.
Vi anbefaler, at du forbereder hele desserten dagen inden for at spare tid. I så fald er det eneste, du skal gøre på selve dagen for middagen, at anrette, servere og nyde den sidste ret med dine gæster.
1. Peanutkrokant
200 g sukker, 1 dl vand, 1 knsp salt, 200 g peanuts
Tag et lille ildfast fad, og kom lidt bagepapir i bunden. Fordel peanuts på det i ét lag. Kom sukker, vand og salt i en lille kasserolle, og lad det koge ind til en mørk karamel ved middelvarme. Hæld det over nødderne, og lad det blive helt kold. Skær karamellen i mindre stykker, og kom den i en lufttæt beholder. Gem resten af dine peanuts til pynt.
2. Saltet karamel
100 g sukker, 1 dl vand, 25 g smør, 1 dl fløde, 1 stk. salt
Kom sukker og vand i en lille gryde, og lad det koge til mørk karamel ved middel varme. Kom nu smørret i, og pisk massen homogen igen. Gør det samme med fløden og salt. Sæt det så på køl.
3. Espresso sirup
2 spsk. nescafe espresso, 2 spsk. sukker, 1 dl vand, ½ vanilje st.
Tag en lille kasserolle, og kom alle ingredienser. Lad det koge op, indtil alt sukkeret er opløst. Lad det trække i 10 min. uden varme. Sigt din sirup, og kom den på køl.
4. Chokoladesauce
1 dl fløde, 50 g mørkchokolade, 1 knsp salt
Lun fløden i en lille kasserolle, til den er godt varm. Tag den fra varmen, og bland den mørke chokolade og 1 knsp. salt i, indtil det bliver til chokoladesauce. Sæt på køl.
5. Banan i vaniljesirup
2 dl vand, saft fra 1 citron, 100 g sukker, ½ vanilje st.
Tag en lille tykbundet kasserolle, og kom vand, sukker, revet skal fra citronen, vaniljekorn + vaniljestangen i. Kog siruppen op, indtil alt sukkeret er opløst. Tag den af varmen, og lad den trække i 10 min. Køl den ned, og sigt den gennem en si. Put til sidst saften fra citronen i.
Skær bananerne i skiver på 1-1,5cm tykkelse, og vend dem i vaniljesiruppen, når den er kølet ned. Sæt dem herefter på køl.
6. Isen er sidste step i desserten
Så mangler du bare din is. Det er en god idé at tage din købte is ud af køleskabet ca. 10-15 min., før du skal servere. Brug en varm ske, når du skal ”kugle” isen ved din anretning.
Kom lidt peanutkrokant i bunden af en tallerken, og hæld noget saltkaramel henover. Tag bananstykkerne, anret dem lag på lag på peanutkrokanten. Læg en kugle is ovenpå bananerne, og derefter putter du lidt espressosirup og chokoladesauce på. Top det hele med lidt peanuts.
Hvis du har god tid, kan du SELV lave isen dagen inden (vær i så fald obs på at købe ingredienser til den!)
3 dl fløde, 75g sukker, 1 vanilje st., 4 æggeblommer og 1 knsp salt.
Pisk æggeblommer og sukker helt luftigt og hvidt i en skål.
Tag en lille tykbundet gryde, og kog fløde samt vaniljekorn + vaniljestangen op. Kom lidt af den varme fløde over i æggemassen, mens der piskes. Kom æggemassen ned til den varme fløde i gryden, og pisk kraftigt. Massen piskes ensartet, imens den begynder at tykne. Pas meget på, at den ikke koger, da det ellers vil skille.
Sigt vaniljecremen ned i en kold skål, og pisk i den i ca. 30 min. for at opnå en blød og cremet vaniljeis.
Kom den i fryseren indtil servering.