2 stk. hele hvidløg
3-6 stk. (12 pers.) skalotteløg
2 stk. citron
30 g kapers
1-2 potter (12 pers.) koriander
1-2 potter (12 pers.) basilikum
50 g oliven
1-2 (12 pers.) store tomater
450-900 g (12 pers.) torsk
250-500 g (12 pers.) frisk pasta
100-200 ml (12 pers.) fløde
100-200 g revet parmesan
100 g smør i tern
Husk selv at have basisvarer som peber, salt, sukker, olivenolie og mel derhjemme.
Du kan med fordel lave basen til din ’sauge vierge’ dagen før. I så fald skal du afsætte 25 min. til dette.
1. Sauce vierge
Tidsforbrug: 40 min
Basen til ’sauce vierge’ (denne kan du lave dagen før): 25. min.
Pil 2 hele hvidløg og 2 af dine skalotteløg (4 skalotteløg v. 12 pers). Hak løgene, og kom dem i en lille kasserolle sammen med 2 dl olivenolie (4 dl. ved 12 pers).
Lad løgene simre ved lav varme, indtil de er karamelliseret og let gyldne. Når olien er færdig, skal den blendes og til sidst sigtes igennem en fin sigte. Derefter sættes den på køl.
Fyld til sauce vierge (laves på dagen): 15. min.
Skær dine tomater ud i 6 både, og fjern kernehuset. Skær tomatkødet i små tern.
Hak 1-2 skalotteløg fint. Hak dine kapers og oliven groft.
Skær skrællen af dine citroner, og derefter skærer du ind imellem de hvide lameller, så du får hele citronfileter (se i videoen, hvordan jeg gør netop dette).
Hak derefter citronfileterne groft.
Hak dine koriander og basilikum groft lige inden servering, og bland det hele sammen.
Gem nogle basilikums blade til anretningen.
Inden servering af ’sauce vierge’
Lun din ’sauce vierge’-base i en lille kasserolle, kom fyld til ’sauce vierge’ i, og rør det sammen.
2. Stegning af torsk
Tidsforbrug: 15 min
Skær torskestykkerne ud, så det passer til antallet af dine gæster. Drys stykkerne med lidt salt og sukker, og lad dem trække i 5 min, indtil du skal stege dem.
Tag en stor stegepande, og varm den godt op med lidt olie. Vend dine torskestykker i hvedemel, og steg dem gyldne på begge sider et par minutter. Sæt nu panden på svag varme, og kom lidt smør på. Lad det bruse op et par minutter. Krydr dem med salt og peber. Når de er stegt færdige, lægger du dem på køkkenrulle, og så er de klar til servering.
3. Cremet taglionini
Tidsforbrug: 5 min
Fyld en gryde med 4-5 l vand, og kom godt med salt i.
Kog pastaen i ca. 2-3 min., sigt vandet fra, og kom pastaen tilbage i gryden. Tilfør fløde og revet parmesan samt godt med friskkværnet peber.
Vend det forsigtigt rundt i gryden, indtil parmesanen er helt opløst i fløden.
Kom den cremede taglionini i bunden, put fisken i midten, og hæld ’sauce vierge’ rundt om. Pynt med de plukkede basilikumsblade.
Det kan være en god idé at forvarme dine serveringstallerkner i ovnen ved 100 grader et par minutter, inden du anretter.
Er du veganer?
Du kan tilsætte kogte hvide bønner til din ’sauce vierge’ og servere din tagliolini med selleri eller græskar vendt i en urteolie eller pesto.