- 3–6 pk (12 pers.) øko hele kyllingelår
- 250–500 g (12 pers.) løg
- 2-4 stk. (12 pers.) rød peberfrugt
- 10-18 stk. (12 pers.) store tomater
- 20–30 fede (12 pers.) hvidløg
- 650–1300 g (12 pers.) petit kartofler
- 2-4 potter (12 pers.) basilikum
- 1–2 stk. (12 pers.) citron
- ca. 100 g blødt smør
Husk selv at have basisvarer som peber, salt, sukker, olivenolie derhjemme.
Du kan med fordel lave ’basquaise’ dagen før. I så fald skal du afsætte 30 min.
1. Basquaise
Tidsforbrug: 30 min. (vi anbefaler, at du laver denne dagen før)
Skyl dine grøntsager, og pil dine hvidløg samt løg. Hak hvidløgene fint, halvér løgene, og snit løgene i fine strimler.
Gem 10-15 hakkede hvidløgsfed til din kylling og 1-2 hakkede hvidløgsfed til din kartoffelsalat.
Skær den grønne ende af dine tomater. I den anden ende laver du et lille snit i form af et kryds. Fyld en stor skål med så koldt vand som muligt.
Blanchér dine tomater i 10 – 15 sek. i en gryde med kogende vand, hvor der er godt med salt i. Kom dem derefter direkte over i det kolde vand. Herefter kan du tage tomatskinnet af stille og roligt. Halvér dine blancherede tomater på langs, og pres kernerne ud med din hånd. Hak derefter tomatkødet i store grove stykker.
Tag dine peberfrugter, og fjern stilk samt kernehus. Halvér og skær dem i skiver.
Kom lidt olivenolie i bunden af en tykbundet gryde, og sæt den på middelvarme. Start med at sautere løgstrimlerne – de må ikke tage farve. Når alle løgene er glasklare, kommer du de snittede peberfrugter i. Igen skal de kun sautere og må ikke tage farve.
Når peberfrugterne har smidt det meste af deres væske og er blevet bløde, kommer du tomater og hakket hvidløg i. Lad så din ’basquaise’ simre ved lav varme, indtil næsten al væsken er reduceret væk.
Krydr med salt, friskkværnet peber og lidt sukker, og tilføj lidt frisk citronsaft til sidst. Den er nu klar til brug.
Psst! Din basquaise kan sættes på køl, indtil du skal bruge den – og faktisk kan den holde i op til 1,5 uge på køl. Er du rigtig smart, kan du altså med fordel lave din basquaise en uge før din middag og dermed spare tid på selve dagen.
2. Tilberedning af kyllingelår
Tidsforbrug: 20 min. forberedelse + 45 min. i ovnen
Tør kyllingelårene af med lidt køkkenrulle. Lav et snit rundt om underbenet ca. 1,2 – 2 cm fra enden af benet. Massér smør på skind- og kødsiden. Krydr med salt og peber.
Læg dine snittede hvidløg 10-15 fede (12 pers.) i bunden af et ildfast fad. Læg dine kyllingelår ovenpå, og bag dem i en forvarmet varmluftsovn ved 200 grader i 45 min., indtil skindet er sprødt.
Tag lårene ud, og lad dem hvile i ca. 10 min, før du serverer dem.
3. Lun kartoffelsalat
Tidsforbrug: 20 min.
Pluk basilikumsbladene, og hak dem fint. Vend dem med 2-3 spsk. olivenolie, 1-2 revet hvidløgsfed samt skallen fra 1 citron. Krydr med salt og peber. Stil din basilikumsolie til side.
Skrub dine kartofler godt, så de er fri for urenheder, men stadig har skræl på. Skær dem i lige store stykker.
Kog dine kartofler a la dente (de må ikke blive bløde) i en gryde (ca. 10-12 min.) med noget salt og 1 spsk. sukker. Vandet skal ikke bulderkoge, men kun småsimre.
Når kartoflerne er færdigkogte, vendes de med basilikumsolien. De er nu klar til at blive serveret.
Lun din basquaise i en lille gryde. Lun din kartoffelsalat op, hvis det er nødvendigt, og anret det sammen med dine kyllingelår.
Hvis det skal se lidt ekstra godt ud, kan du med en lille kniv fjerne resterne ved enden af benet samt tage fat ved overlårsbenet og dreje det af, så det er nemmere at spise med kniv og gaffel.
Er du veganer?
Du kan tilsætte kogte linser til basquaisen for at give den noget fylde.