Kære brevkasse

Jeg er en kvinde, som for 11 år siden fik konstateret sclerose. I dag går jeg meget dårligt og har også indimellem en tyngende træthed.

De sidste tre uger har jeg været mere træt end normalt og følt mig skidt tilpas med kvalme. Jeg har ikke følt mig meget syg og har ingen feber. Er trætheden og kvalmen symptomer, som kan findes ved sclerose? Og vil disse eventuelle symptomer kunne forsvinde igen?

Svar fra lægen

Som du selv er inde på, er træthed et meget invaliderende symptom ved MS. Trætheden kan forværres af en række psykiske og fysiske årsager i det daglige, hvor stress og udtrætning er hyppigt, men for eksempel også væskemangel og manglende motion kan forværre trætheden. Infektionssygdomme er imidlertid også en hyppig årsag til forværring af MS træthed, og det er ikke ualmindeligt, at mennesker med MS kan have blærebetændelse eller en anden mildere infektion, som ikke bemærkes, men blot forværrer trætheden og giver sygdomsfølelse samt nedsat funktion. Dette kan også mistolkes som et attak og udredning på MS klinik eller hos egen læge, med undersøgelse af urin og eventuel blodprøve, vil afsløre infektionen. MS attakker kan i sjældne tilfælde også blot give sig til kende ved træthed, dog vil MS lægen ved nærmere undersøgelse i de fleste tilfælde også kunne konstatere andre symptomer.

Herfra kan jeg dårligt vurdere, hvad der er årsagen til dine symptomer. Selvom du ikke har feber kan det godt være en infektion, og du bør undersøges af din egen læge for blærebetændelse og eventuelt få taget blodprøve. Hvis infektion er årsagen, kan den behandles, og din træthed vil således bedres. Hvis prøverne er normale, kan du kontakte din MS klinik med henblik på eventuel undersøgelse.

Overlæge Morten Blinkenberg

Morten Blinkenberg

Speciallæge i neurologi

Morten Blinkenberg er speciallæge i Neurologi, Ph.D. Overlæge på Neurologisk afdeling, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet.

Associeret seniorforsker ved Neurobiologisk forskningsenhed, Rigshospitalet. Forskningsmæssige interesseområder omhandler primært sclerose og billeddannelse, specielt PET og MR scanning.

Arbejder endvidere med klinisk medicinafprøvning hos patienter med multipel sclerose i Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. Morten Blinkenberg er tildelt Mogens Fog-prisen for forskningsindsats indenfor sclerose.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål om sclerose.
Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.