Kære brevkasse

To gange indenfor de sidste 2 år har jeg oplevet det, der vist kaldes Ice Pick Stabbing Headaches. Tre gange i ganske få sekunder med få minutters mellemrum ned over højre side af hovedet. Første gang var for ca. halvandet år siden – mere voldsomt og i måske 20 sekunder.

Det er vildt smertefuldt og meget skræmmende. Jeg er netop færdigdiagnosticeret med PPMS, og har læst at fænomenet kan opstå i tilknytning til MS. Er det noget jeg kan forvente fremover og i givet fald – hvad er det der sker i hjernen, og er der nogen behandling for det? Jeg har aldrig tidligere lidt af hovedpine.

Svar fra lægen

Undersøgelser viser, at hovedpine forekommer hyppigere ved sclerose, og det gælder også denne “Stabbing headache”, som er en forholdsvis sjælden, stikkende og meget smertefuld hovedpine. Vi ved ikke sikkert, hvad der er årsagen til den øgede hovedpinetendens hos mennesker med sclerose, men det kan være den autoimmune betændelsesreaktion (inflammation), der ses i hjernen og omkring hjernens blodkar, ved sclerose. Denne teori støttes af, at lignende hovedpinetendens også ses ved andre autoimmune sygdomme, der rammer kroppens og hjernens blodkar.

Det er vigtigt, at du tilbydes et specialiseret behandlingstilbud, f.eks. henvisning til et hovedpinecenter, så dine smerter kan behandles mest effektivt. Der kan man også bedst rådgive dig vedrørende prognose.

Overlæge Morten Blinkenberg

Morten Blinkenberg

Speciallæge i neurologi

Morten Blinkenberg er speciallæge i Neurologi, Ph.D. Overlæge på Neurologisk afdeling, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet.

Associeret seniorforsker ved Neurobiologisk forskningsenhed, Rigshospitalet. Forskningsmæssige interesseområder omhandler primært sclerose og billeddannelse, specielt PET og MR scanning.

Arbejder endvidere med klinisk medicinafprøvning hos patienter med multipel sclerose i Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. Morten Blinkenberg er tildelt Mogens Fog-prisen for forskningsindsats indenfor sclerose.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål om sclerose.
Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.