Kære brevkasse

Min steddatter på 32 år kan ikke få en endelig diagnose, da hun er panisk angst for at komme i MR-scanneren. Hun har før været til scanning i fuld narkose, men får nu oplyst, at det ikke længere er muligt, det er kun børn som får den mulighed. Hun skal i så fald selv betale, og det kan hun ikke. Er der ingen undtagelser?

Svar fra lægen

MR skanning kan være angstprovokerende, da kroppen køres delvist ind i et “rør” og nogle kan reagere med klaustrofobi. Hvis det er tilfældet, kan man sædvanligvis henvises til en særlig åben skanner, som blot er en åben ring, hvor man ikke er lukket inde. Det har løst problemet, i de tilfælde jeg er bekendt med – somme tider ledsaget af beroligende medicin. Jeg synes derfor din steddatter skal kontakte sin MS klinik og bede om henvisning til en åben skanner.

MR skanning i narkose bruges yderst sjældent, da det kræver mange ressourcer. Jeg har ikke hørt om, at det skulle være nødvendigt i forbindelse med undersøgelse af vågne, bevidste, voksne mennesker, hvis en åben skanner kan tilbydes. Jeg har imidlertid heller ikke hørt om, at man selv skal betale for en nødvendig undersøgelse, fordi den ikke kan gennemføres under normale forhold.

Hvis din steddatter i sidste ende nægtes en lægeordineret undersøgelse, skal hun kontakte patientrådgiveren på sygehuset og forhøre sig om sine rettigheder i den forbindelse.

Overlæge Morten Blinkenberg

Morten Blinkenberg

Speciallæge i neurologi

Morten Blinkenberg er speciallæge i Neurologi, Ph.D. Overlæge på Neurologisk afdeling, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet.

Associeret seniorforsker ved Neurobiologisk forskningsenhed, Rigshospitalet. Forskningsmæssige interesseområder omhandler primært sclerose og billeddannelse, specielt PET og MR scanning.

Arbejder endvidere med klinisk medicinafprøvning hos patienter med multipel sclerose i Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. Morten Blinkenberg er tildelt Mogens Fog-prisen for forskningsindsats indenfor sclerose.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål om sclerose.
Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.