Kære brevkasse

Jeg er 43 år og fik konstateret primær progressiv sclerose sidste sommer. Jeg har tvillinger på 6 måneder. Min mobilitet er generelt blevet meget ringe (måske også påvirket af kejsersnit, for lidt søvn etc.). Lige nu har vi prioriteret barnepige to formiddage/ugen, så jeg kan komme til fysioterapi og få trænet.

Hvilken slags træning giver (i følge forskning og jeres erfaringer) bedst effekt – primært til tunge, stive/spastiske ben? Inden min sygdom spillede jeg bl.a. fodbold, cyklede lidt, løb og dyrkede yoga.

Svar fra fysioterapeuten

Dejligt at du nu har overskud til at prioritere dig selv og din træning igen. Du skriver, at du fik kejsersnit og derfor vil det være relevant at få tjekket styrken af dine mavemuskler, og om der evt. er arvæv. Især den dybe stabiliserende mavemuskel er vigtig. Korrekt træning af denne skal du instrueres i af din fys.

Din core = mave og rygmuskler er generelt vigtige stabilisatorer for dine ben, så derfor skal der være god styrke i dette område. Klassisk mave & ryg træning er fint og kan også udføres derhjemme.

I forhold til dine stive/tunge ben er det spørgsmålet om det skyldes nedsat kraft, nedsat bevægelighed eller lettere spasticitet? Jeg vil altid anbefale styrketræning af de store muskelgrupper i benene – der er evidens for at dette virker i forhold til at opbygge styrke og gangdistance, samt det er vigtigt i forhold til hjernefunktionen. Få din fys til at hjælpe dig med at sætte programmet sammen og træn 3 x 10 med en restitutionspause på 10-15 sek imellem hvert sæt. Husk du skal træne så tungt, at når du når til den 10 gentagelse, så kan du næsten ikke mere.

Træner du 2 x om ugen vedligeholder du – træner du 3 x om ugen opbygger du.

Kredsløbstræning i form af motionscykel er også godt til dine ben, fordi du gentager den samme bevægelse og musklerne både styrkes og blødgøres. Du må gerne cykle 15-20 min i et tempo, hvor du skal anstrenge dig, hvis det er muligt.

Slutteligt ville jeg kombinere det med yoga, da dette giver styrke til hele kroppen, balance og smidighed.

Fysioterapeut Dorte Støvring

Dorte Støvring

Fysioterapeut

Dorte Støvring har siden 1998 arbejdet på klinik for Fysioterapi i Borgergade 20 i København. På klinikken har Dorte lige nu fem ugentlige sclerosehold – på forskellige niveauer. Herudover har hun sit eget konsulent- og undervisningsfirma med speciale i kørestolstilpasninger.

Dorte er mangeårig aktiv inden for handicapidræt.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål om sclerose.
Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.