Kære brevkasse

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan mine plaks’ placering kan påvirke kroppen? Jeg har læsioner periventrikulært, juxtakortikalt og i corpus callosum. Hvad betyder dette?

Jeg er voldsom træt. Jeg er begyndt på Kesimpta i december 2022, og min træthed er blevet meget værre, og jeg kan ikke varetage et arbejde på nuværende tidspunkt. Jeg overvejer at stoppe med medicinen.

Svar fra lægen

De områder, der er nævnt i din MR-beskrivelse er kun en helt overordnet beskrivelse af MS-plaks og refererer til områder af vigtighed for de diagnostiske kriterier for MS (McDonald kriterier).

Periventrikulært betyder, at nogle plaks ligger i tæt tilslutning til hjernens centrale væskefyldte hulrum (ventrikler), og juxtakortikalt betyder, at plaks ligger i tæt tilslutning til hjernebarken (kortex) og corpus callosum er hjernebjælken, som forbinder de to hjernehalvdele. Hvis man skal sige noget om dine plaks betydning for hjernens funktion, skal man vide præcis hvor i disse regioner de er placeret.

Vedrørende din Kesimpta-behandling tænker jeg, at du må snakke med din MS-neurolog om en plan for, hvad man kan gøre ved din træthed, og hvornår det vil være relevant at skifte behandling, hvis dine symptomer er uacceptable.

Overlæge Morten Blinkenberg

Morten Blinkenberg

Speciallæge i neurologi

Morten Blinkenberg er speciallæge i Neurologi, Ph.D. Overlæge på Neurologisk afdeling, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet.

Associeret seniorforsker ved Neurobiologisk forskningsenhed, Rigshospitalet. Forskningsmæssige interesseområder omhandler primært sclerose og billeddannelse, specielt PET og MR scanning.

Arbejder endvidere med klinisk medicinafprøvning hos patienter med multipel sclerose i Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. Morten Blinkenberg er tildelt Mogens Fog-prisen for forskningsindsats indenfor sclerose.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.