Kære brevkasse

Jeg har haft Sclerose siden 2010 og får Avonex. Jeg er stoppet med medicin i forbindelse med graviditet og er nu 19. uger gravid. Jeg vil høre, hvad I kan anbefale i forhold til at genopstarte i medicinsk behandling efter fødsel? Jeg har i sin tid fået at vide, at jeg ikke må amme, hvis jeg får Avonex. Men vil det give mening at starte med ny medicin evt. tabletbehandling i stedet? Og i så fald hvor lang tid efter fødsel bør jeg genopstarte medicin? Hvor stor er risikoen for attack efter fødsel? Hvad kan jeg forvente?

Svar

Det er korrekt, at man tidligere anbefalede ophør af interferonbehandling ved graviditet og amning, men observationer af kvinder der blev uplanlagt gravide under interferonbehandling har vist at det er sikkert. Myndighederne har derfor godkendt brug af interferon under graviditet og amning.

Så jeg vil anbefale, at du taler med din scleroselæge om at genopstarte og aftale tidspunkt for opstart. Graviditet i sig selv er en fredelig periode i et scleroseforløb med en lavere risiko for attak, men til gengæld er risikoen øget (til måske ca. dobbelt af normalt) i det første halve år efter fødsel. Det taler for at starte op, så man kan nå at forebygge attakker i den periode. Langt de fleste får dog ikke attak i perioden.

Overlæge og professor Jette Frederiksen

Jette Frederiksen

Overlæge og professor

Jette Frederiksen er professor på Københavns Universitet og overlæge i neurologi på Rigshospitalet-Glostrup, hvor hun er daglig leder af Klinikken for Synsnervebetændelse samt overlæge i Scleroseklinkken, som hun har grundlagt i daværende Københavns Amt.

Jette Frederiksen har forsket i sclerose og synsnervebetændelse siden 1983 og har skrevet doktordisputats om synsnervebetændelse, et hyppigt debutsymptom på sclerose.

Jette får henvist patienter med mulig synsnervebetændelse fra Østdanmark og afprøver nye undersøgelsesmetoder og behandlinger som led i forskningsprojekter.

Hun har været ansat på øjenafdelinger i Danmark og Tyskland. Sidstnævnte afdeling er specialiseret i synsnedsættelse i forbindelse med sygdomme i hjernen, blandt andet sclerose.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål om sclerose.
Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.