Kære brevkasse

Vil du give os et rigtig godt råd? Min mand og jeg er gået fuldstændig i stå med vores sexliv. Vi har slet ikke været sammen i år, og vi er ret skræmte over, at han har fået topkateter gennem maven, især mig.

Svar

Det er ikke mange oplysninger, du giver mig, men jeg skal svare så godt, jeg kan, og så er du velkommen til at skrive igen, hvis du ikke synes, du har fået svar på det hele.

Du skriver, at din mand har fået topkateter, og jeg kan sagtens forstå, at det skræmmer jer. Det kan være svært at forholde sig til og forlige sig med, specielt hvis man synes, det er ubehageligt at se på eller røre ved eller bare være i nærheden af. Derfor er det vigtigt først og fremmest at blive fortrolig med kateteret, og derfor vil jeg foreslå en lille øvelse. Det er vigtigt, at din mand starter med at lave den alene, hvorefter I laver den sammen. Øvelsen kan også bruges til at blive fortrolig med andre forandringer i kroppen, som sclerosen forårsager.

Øvelsen går ud på at blive fortrolig med sig selv og sit udseende. For hvis man ikke kan holde ud at se på sig selv eller røre ved sin egen krop, kan det blive rigtig svært at få seksualiteten til at fungere. Start derfor med at kigge på dig selv. Kig på noget, du godt kan lide ved dig selv, og når du har gjort det i et stykke tid, skal du begynde at røre ved dig selv – specielt der, hvor kroppen er forandret, og altså i det her tilfælde der, hvor kateteret sidder. Kig godt på det og få alle detaljer med; hvor det sidder, og hvor det går ind i kroppen. Mærk det område på maven. Læg hånden på området og træk vejret dybt. Mærk, hvordan slangen føles. Ikke mere end det. Når du kan det uden at føle ubehag, kan du gå videre til langsomt at berøre området. Formålet er, at du bliver fortrolig med forandringen, og når du har forsonet dig med den, kan du invitere din partner ind i øvelsen. I starten skal hun kun kigge på dig, og når hun kan det, kan hun prøve at berøre området. Dernæst kan hun begynde at fokusere på andre områder, og her vil jeg foreslå, at I anvender intimøvelsen ved sygdom, som I kan finde på min hjemmeside elseo.dk. Hvis I søger på mit navn på Scleroseforeningens hjemmeside, dukker der en masse klummer op, jeg har skrevet, f.eks. ”Vejen til en ny seksualitet” og ”Bliv ven med din krop og få bedre sex”, som jeg tror, I vil kunne få glæde af.

Når du nævner topkateter, tænker jeg på, om han mon også har problemer med rejsningen? Hvis det er tilfældet, er der flere måder at afhjælpe det på, og jeg vil derfor anbefale ham/jer at blive henvist til en af de offentlige sexologiske klinikker i Danmark. Hjælpen der er gratis. Derudover kan det være svært at starte, hvor man slap, når intimiteten har været fraværende i en længere periode. Derfor er et vigtigt, at I ligesom starter ”forfra”. Der kan intimøvelsen være en stor hjælp, også fordi kroppens erogene zoner nemt forandres som følge af sclerosen. Det er vigtigt, at I ikke fokuserer på, at det hele bare skal fungere fra starten. Det kan tage tid at finde hinanden og seksualiteten igen, det er helt naturligt. Derfor er det første mål ikke sex og samleje, men blot at være intime sammen igen. Sex og samleje kan sagtens være det endelige mål, men lige nu er det de små skridt, der tæller.

Start eventuelt med at kysse dagligt. I mange forhold forsvinder de dybe, inderlige kys stille og roligt med tiden og afløses af mere upersonlige tantekys, og det er synd, for det er en dejlig og god måde at være intime sammen på, og de dybe kys udløser lykkestoffer i hjernen. Der skal ikke være noget mål med kyssene, kys bare for kyssets skyld og mærk efter, hvad der sker med jer, når I også laver intimøvelsen jævnligt. Fokuser på de små fremskridt og glæd jer over, at I kommer tættere på hinanden. Når I går videre med øvelserne, kan I næsten ikke undgå at komme tættere på hinanden, blive mere intime og måske få lyst til endnu mere. Men husk at give det tid; I må ikke forcere noget. Gå videre, når det føles rigtigt for jer begge to.

Else Olesen

Sygeplejerske, sexolog, autoriseret specialist i sexologisk rådgivning, parterapeut og eksamineret psykoterapeut

Else Olesen er uddannet sygeplejerske, sexolog, autoriseret specialist i sexologisk rådgivning (DACS), parterapeut og eksamineret psykoterapeut MPF.

Derudover er hun foredragsholder, forfatter, underviser i sygdom og seksualitet og generelle seksuelle problemer i parforholdet og singlelivet. Medvirker i bogen ”Til sygdom os skiller” og Forfatter til bøgerne ”Når kærligheden bliver svær” (for patienter og pårørende) og ”Når rådgivning bliver svær” (for sundhedspersonale).

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.