Kære brevkasse

Med den nye seneste viden om Epstein-Barr-virus’ rolle i udviklingen af MS overvejer jeg, om det vil være gavnligt at forebygge reaktivering af virus med vaccination og/eller evt. tbl. Valaciclovir 500 mg 1 x dgl.

Jeg havde for nogle år siden et alvorligt udbrud af zoster i øjet og har i en periode taget Valaciclovir med god effekt. Fik for 5 år siden 2. omgang Lemtrada, er ikke i anden forebyggende behandling pt.

Valaciclovir ser ud til at have en vis effekt på Epstein-Barr-virus, jeg ved ikke, om der er tilsvarende data på Zoster-vaccinerne. Mit håb er, at man ved at holde virus i dvale kan forbedre langtidsprognosen for udviklingen af MS. Hvad er din holdning til det?

Svar fra lægen

Den nyeste viden om Epstein Barr Virus (EBV) giver oplagt næring til yderligere forskning i anti-EBV behandling på flere fronter. Aktuelt ses på flere forskellige antivirale behandlinger, vaccination, anti-EBV-antistoffer samt cellebaserede immunterapier mod EBV.

Der er endnu ikke sket gennembrud i forskningen, som man f.eks. har set i forbindelse med AIDS, selvom, der er lavet mange kliniske forsøg de seneste år. Forsøg med anti- herpesmedicin har desværre ikke vist sig effektiv i kontrollerede forsøg. Bioteknologiske muligheder raffinerer dog hele tiden mulighederne for afprøvning af terapi mod EBV ved MS, og det er afgjort et af tidens helt store “Hot Topics” indenfor MS forskning.

Overlæge Morten Blinkenberg

Morten Blinkenberg

Speciallæge i neurologi

Morten Blinkenberg er speciallæge i Neurologi, Ph.D. Overlæge på Neurologisk afdeling, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet.

Associeret seniorforsker ved Neurobiologisk forskningsenhed, Rigshospitalet. Forskningsmæssige interesseområder omhandler primært sclerose og billeddannelse, specielt PET og MR scanning.

Arbejder endvidere med klinisk medicinafprøvning hos patienter med multipel sclerose i Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. Morten Blinkenberg er tildelt Mogens Fog-prisen for forskningsindsats indenfor sclerose.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Vores eksperter sidder klar til at svare på dine spørgsmål om sclerose.
Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.