Kære brevkasse

Jeg har hørt, at en fødsel kan udløse MS. Er der noget om det?

Jeg har en datter, som har født for 2 måneder siden, og nu oplever at hendes ben nogle gange bliver følelsesløse, specielt efter at hun har ligget ned. Den anden dag er hun trådt ud ad sengen og landet uheldigt, så hun har tildraget sig en let forstuvning af fodledet.

Svar

Hvis man har MS, vil de første tre måneder efter en fødsel, indebære en let øget risiko for at få et angreb af sygdommen også kaldet et attak.

Hos mennesker der ikke har MS, men hvor sygdommen ligger latent i kroppen, vil samme fænomen kunne gøre sig gældende, og således vise sig for første gang umiddelbart efter en graviditet.

Der kan dog være mange årsager til føleforstyrrelser hos raske gravide, og kvinder der lige har født, som er mere nærliggende at mistænke. Under alle omstændigheder skal din datter kontakte sin praktiserende læge, så hun kan blive undersøgt. 

Overlæge Morten Blinkenberg

Morten Blinkenberg

Speciallæge i neurologi

Morten Blinkenberg er speciallæge i Neurologi, Ph.D. Overlæge på Neurologisk afdeling, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet.

Associeret seniorforsker ved Neurobiologisk forskningsenhed, Rigshospitalet. Forskningsmæssige interesseområder omhandler primært sclerose og billeddannelse, specielt PET og MR scanning.

Arbejder endvidere med klinisk medicinafprøvning hos patienter med multipel sclerose i Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. Morten Blinkenberg er tildelt Mogens Fog-prisen for forskningsindsats indenfor sclerose.

Brevkasse

Vi svarer på dine spørgsmål

Stil dit spørgsmål
Kvinde sidder over for en socialrådgiver i samtale.