Styrelsen for Patientsikkerhed stiller særlige krav i forbindelse med kørekort ved neurologiske sygdomme, herunder sclerose.
Når du har sclerose skal du derfor forvente, at dit kørekort bliver udstedt på kortere åremål. For rigtig mange handler det om, at kørekortet skal fornyes med enten 2 eller 5 års interval. Det er Færdselsstyrelsen, der bestemmer hvornår kørekortet skal fornyes igen.
Rent praktisk betyder det, at du skal aflevere ny kørekortattest og billede til Borgerservice, når datoen nærmer sig.
Ansøgning om kørekort skal afleveres til kommunen. Du kan aflevere ansøgning i enhver kommune, uanset hvor i Danmark, du bor.
Kørekort til motorcykel og bil udstedes som hovedregel fra det fyldte 18. år og gælder i 15 år. Du får fornyet dit kørekort ved henvendelse til Borgerservice.
Hvis du har fået støtte til bil, har du mulighed for at få dækket udgiften til lægeerklæringen. Det er ikke Borgerservice, der tager sig af det, men derimod den afdeling, som behandler ansøgninger om støtte til bil.
Hvis du glemmer at få fornyet dit kørekort, og der er gået mere end 3 år siden udløb, kan du forvente at skulle aflægge en kontrollerende køreprøve, som indeholder både teori- og praktisk køreprøve. Så husk at få fornyet dit kørekort inden fristen.
Har du kørekort, når du får stillet diagnosen, skal du ikke foretage dig noget medmindre dine helbredsmæssige forhold har betydning for din evne til at køre bil. Tal med din læge. Bemærk, at din læge kan give kørselsforbud indtil dine køreegenskaber er vurderet eller du eventuelt har fået særlig indretning i din bil.
Vær desuden opmærksom på, at kørekort, der er udstedt før 19. januar 2013 skal ombyttes til det nye EU-kørekort inden 18. januar 2033.
Når du får fornyet dit kørekort, er det vigtigt, at du tjekker, at alle anmærkninger er kommet med. Desværre har det vist sig, at nogle anmærkninger er forsvundet ved en fornyelse og du er den eneste, der kan kontrollere, at det nye kørekort er korrekt. Gem en kopi af det kørekort, som skal fornyes.
På Borger.dk kan du se, hvad de enkelte symboler og koder betyder.
For at få kørekort er det en forudsætning, at du har ophold i Danmark.
Det er herudover en betingelse, at du har et såkaldt “tilfredsstillende helbred”. Helbredskravene omfatter blandt andet syn, hørelse, fysiske og psykiske forhold. Det er Færdselsstyrelsen, der afgør om betingelserne er opfyldt.
De lægelige oplysninger vil i nogle tilfælde blive forelagt Tilsyn og Rådgivning i Styrelsen for Patientsikkerhed, ligesom der kan stilles krav om en vejledende praktisk prøve fra Færdselsstyrelsen.
Kørekortbekendtgørelsen indeholder særlige bemærkninger vedrørende neurologiske lidelser. Det fremgår her, at der lægges vægt på de funktionsmæssige muligheder af prognosen med vægt på blandt andet motoriske funktioner, balance og koordination.
Ved kognitive vanskeligheder kan ske henvisning til speciallæge samt vejledende køretest.
Kognitive vanskeligheder defineres sædvanligvis som problemer med:
- koncentration og opmærksomhed
- indlæring og hukommelse
- planlægning og problemløsning
- forståelse og brug af sproget
- genkendelse af genstande, bearbejdning af synsindtryk og bedømmelse af afstande
Krav om særlig indretning sker ved påtegning i kørekortet og indebærer, at du ikke må køre en bil uden den særlige indretning.
Trafikfarlig medicin
Du kan se listen over trafikfarlig medicin på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside. Din læge skal selvfølgelig fortælle dig om reglerne.
Hvad sker der, hvis jeg oplever helbredsmæssige ændringer?
Din læge eller speciallæge har pligt til at give dig et kørselsforbud, hvis det ud fra en lægelig bedømmelse ikke findes forsvarligt, at du kører bil i kortere eller længere tid.
Du skal respektere et kørselsforbud. Kørselsforbuddet vil fremgå af lægens journal. De nærmere regler fremgår af Færdselsloven.
Økonomisk støtte til kørekort
Hvis du opfylder betingelserne for støtte til bil, kan du få støtte til betaling af køreundervisning, kontrollerende køreprøve og vejledende helbredsmæssig køretest hos politiet.
Køreundervisning kan enten ske i egen bil med påmonterede skolepedaler eller i specialindrettet skolevogn.
Mange kommuner vælger at henvise til testning hos HandicapBilistCentret, der har særlig ekspertise i forbindelse med vurdering af særlig indretning.
Uanset om indretningen bygger på en sådan testning skal Færdselsstyrelsen godkende den særlige indretning.
Økonomisk støtte til fornyelse af kørekort
Hvis du opfylder betingelserne for støtte til bil, kan du få tilskud til fornyelse af kørekort begrundet i tidsbegrænsning eller på grund af helbredsmæssige ændringer. Hvis der bliver stillet krav om vejledende og orienterende køreprøve i skolevogn eller særlig indrettet skolevogn, kan der ligeledes ydes betaling af denne udgift som tilskud.
I forbindelse med fornyelse af kørekort skal du have udfyldt en kørekortattest hos din egen læge. Det er vigtigt, at du taler med din læge om de helbredsmæssige forhold, som kan have betydning for at kunne køre bil. I kørekortattesten er der et punkt, der hedder “supplerende oplysninger”, hvor din læge har mulighed for yderligere uddybning.
Det er også vigtigt, at eventuelle journaloplysninger fra speciallæge eller lignende vedlægges. Oplysninger som beskriver dine symptomer, sygdomsudvikling de seneste år, antal attakker og om sygdommen er stabil eller progredierende. Jo flere oplysninger, jo nemmere er det for Færdselsstyrelsen at vurdere mulighederne for at køre bil.
Hvis Færdselsstyrelsen er i tvivl om du må køre bil, vil man sende ansøgningen om fornyelse af kørekort til Styrelsen for Patientsikkerhed. Hvis Styrelsen for Patientsikkerhed ikke kan vurdere om kørekortet kan fornyes, vil man herfra bede om yderligere oplysninger – det kan være en udtalelse fra neurolog eller vejledende køretest.
Som nævnt tidligere kan du, hvis du opfylder betingelserne for støtte til bil, få tilskud til udgifterne i forbindelse med fornyelse af kørekortet. Det gælder kun den gruppe. Alle andre skal selv betale kørekortattest, samt andre udgifter til lægelige udtalelser og lignende.
Neurologer kan kræve betaling for en eventuel udtalelse. Sådan en ydelse er nemlig ikke omfattet af Sundhedsloven, og neurologen kan selv fastsætte prisen, som i mange tilfælde kan løbe op i omkring 1.500 kroner. For at forsøge at undgå det, er det derfor vigtigt, at egen læge er opmærksom på at vedlægge journaloplysninger og være opmærksom på at udfylde punktet “supplerende oplysninger” i kørekortsattesten.
Vær opmærksom på, at Styrelsen for Patientsikkerhed aldrig stiller krav om en speciallægeerklæring, men kun en udtalelse om tilstand og føreregnet. En speciallægeerklæring kan koste op mod 10.000 kroner, men som nævnt det er ikke et krav.
Nærmere oplysninger om Styrelsen for Patientsikkerheds krav kan du læse på deres hjemmeside, hvor du også har mulighed for at se og printe den kørekortattest, som skal udfyldes hos egen læge.
Tilskud til kørekort til chauffør
Forældre til børn, som opfylder betingelserne for støtte til bil, kan få tilskud til køreundervisning og andet. Det er ikke samme regler, der gælder for voksne. Hvis din ægtefælle ikke har kørekort, kan der søges om økonomisk tilskud i kommunen, men det beror på en økonomisk vurdering.
En afgørelse om kørekortets varighed eller andre særlige betingelser kan ankes til Trafikstyrelsen. Klagefristen er fire uger fra modtagelse af afgørelsen.
- Reglerne fremgår af lov om social service § 114
- Social- og Ældreministeriets bekendtgørelse nr. 827 af 7.6.2022
- Social-, Bolig og Ældreministeriets vejledning nr. 10326 af 18.12.2017
- Vejledning om helbredskrav til kørekort nr. 10150 af 1.11.2022
- Indenrigs og Sundhedsministeriets vejledning om helbredskrav til kørekort nr. 10150 af 1.11.2022