Hvilke behandlere, der skal være i netop dit team, afhænger af dine mål og ønsker for indlæggelsen og din kontaktpersons vurdering af, hvilke behandlere og kompetencer, der er behov for.
Din kontaktperson er leder af dit behandlerteam.
Dit samarbejde med din kontaktperson og dit team er vigtig for, at I sammen kan tilrettelægge den rette behandlingsindsats, baseret på en dybdegående og tværfaglig undersøgelse af dig og dine behov.
Dit team består i reglen altid af en plejeperson (sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent), en fysioterapeut og en ergoterapeut. Derudover kan en eller flere andre behandlere deltage. Læs mere om de forskellige behandlere her.
Sygeplejens tilgang til rehabilitering
Den rehabiliterende sygepleje på Sclerosehospitalet har fokus på at øge din evne til at udføre almindelige dagligdags aktiviteter. Målet er at styrke din funktionsevne og livskvalitet.
Den sygeplejefaglige undersøgelse
Sclerosehospitalets sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter er en del af det tværfaglige behandlerteam, som du samarbejder med under din indlæggelse.
Når du indlægges, tilbydes du en sygeplejefaglig undersøgelse. Samtalen tager udgangspunkt i dine personlige mål for indlæggelsen samt din helbredstilstand og ressourcer. Derefter vil der i samarbejde med dig blive afklaret, hvilke af sygeplejens behandlingstilbud, der er relevante for dig.
Sygeplejebehandling
Fokus for sygeplejen er dine basale behov og sundhedsfremme, samt forebyggelse og behandling af evt. komplikationer relateret til sclerose.
Sygeplejen på Sclerosehospitalerne er specialiseret i:
- Vandladning
- Fordøjelse
- Søvn og hvile
- Ernæring
- Hud- og sårpleje
- Kognitive udfordringer
- Tonusforstyrrelser (også kaldet spasticitet)
- Smerter
- Sexlivets udfordringer
- Træthed
- Forflytninger
- Hjælpemidler
- Meningsfulde aktiviteter
- Vejledning i sundhedsfremmende livsstil
Afhængig af dine problemområder og fokus for din indlæggelse tilbydes du:
- Udredning
- Råd og vejledning
- Afprøvning, træning og vejledning i brug af personlige hjælpemidler
- Kompenserende strategier
- Hjælp til at opretholde eller skabe gode vaner og rutiner i hverdagen
Medicinvurdering og –afprøvning
I samarbejde med neurologen kan sygeplejen tilbyde hjælp til vurdering af medicin i forhold til dosering, virkning og evt. bivirkninger.
Sygepleje hjemme
Såfremt der er behov for at iværksætte eller genoptage plejeindsatser hjemme, udarbejder sygeplejersken/social- og sundhedsassistenten en plejeforløbsplan vedr. beskrivelse af dine behov ved udskrivelsen. Plejeforløbsplanen sendes til din kommune.
Din kommune kan også kontaktes mhp. opfølgning ift. de indsatsområder, du har arbejdet med under indlæggelse.
Fysioterapeutisk undersøgelse
En fysioterapeut vil altid indgå i dit behandlerteam og fysioterapi vil ofte være en vigtig del af de behandlingsindsatser du tilbydes under din indlæggelse.
Når du indlægges, vil du blive tilbudt en fysioterapeutisk samtale og undersøgelse. Fysioterapeuten undersøger omfanget og karakteren af dine fysiske symptomer og du og fysioterapeuten taler om:
- På hvilke måder din fysik udfordrer dig her og nu
- Hvordan din fysiske tilstand påvirker dine drømme og håb for fremtiden
- Hvordan og på hvilket niveau du ønsker og kan være fysisk aktiv
Individuel fysioterapi og træning på hold
Din behandlingsplan vil ofte indeholde individuel fysioterapi, fysioterapi på hold og selvtræning.
Det er vigtigt, at du føler dig motiveret for at gennemføre det, du og fysioterapeuten beslutter jer for. Hvis du bliver i tvivl om noget eller føler behov for at genoverveje dele den fysioterapeutiske behandling i din behandlingsplan, så tal med din kontaktperson og din fysioterapeut om det.
Fysioterapi på mange måder
Hvilke fysioterapeutiske indsatser du tilbydes, afhænger af dine mål for indlæggelsen og de prioriteringer du gør i samarbejde med din kontaktperson og dit team.
Fysioterapi tilbydes individuelt samt på hold og kan fx handle om:
- Forbedring af daglige funktioner (gang, forflytning, løb m.m.)
- Kropstabilitet og balance under bevægelse
- Træning af kondition, muskelstyrke, smidighed og udholdenhed.
- Træning af åndedrætsmuskulatur
- Udspændingsteknik
- Ridefysioterapi-(i Ry)
- Smerteudredning og behandling
Behandlingen kan i andre tilfælde indebære
- Træning af forflytningssituationer
- Afprøvning og tilpasning af hjælpemidler
- Vejledning ved bandagist
- Vejledning i livsstil og forebyggende adfærd
Dele af behandlingen kan ske som opgaver og problemløsende træning, hvor refleksion og coaching er højt prioriteret i behandlingssituationen.
Fysioterapeuterne på Sclerosehospitalet
På Sclerosehospitalet møder du fysioterapeuter med særlig indsigt i sclerose.
Fysioterapeuten:
- Har erfaring i at tilrettelægge og vejlede i symptomaflastende og forebyggende behandling.
- Anvender behandlingsmetoder som er i overensstemmelse med nationale anbefalinger og international viden om fysisk rehabilitering af mennesker med sclerose.
- Arbejder hver dag med specialiseret rehabilitering og behandling af mennesker, der er påvirket af sygdommen på meget forskellig vis.
Den erfaring og specialiserede viden, som Sclerosehospitalets fysioterapeuter besidder, giver dig mulighed for at:
- Få kastet nyt lys over dine fysiske udfordringer
- Afprøve nye træningsmuligheder
- Blive inspireret til at gå nye veje.
Bliv klogere på din krop, træning og dit helbred
En vigtig del af den fysioterapeutiske behandling er, at du opnår viden om træningsprincipper og bliver fortrolig med de træningsmetoder, som du arbejder med.
Det giver dig mulighed for at udvide din forståelse for din krop, dine fysiske ressourcer og for, hvad rehabilitering og træning betyder for din helbredstilstand.
Fortsæt din træning hjemme
Inden du udskrives, drøfter du med din fysioterapeut, hvordan du bedst kan fortsætte din træning, når du kommer hjem. Hvis du ønsker det, vil du og din fysioterapeut lave en træningsplan, som du kan følge efter udskrivelsen.
I drøfter også, hvordan du kan holde fast i de processer, der er sat i gang og hvem der skal støtte dig.
Fysioterapi hjemme
Efter aftale med dig, vil fysioterapeuten fra Sclerosehospitalet tage kontakt til din fysioterapeut hjemme, så udbyttet af din fysioterapi og træning kan videreføres og fastholdes når du kommer hjem. Er der behov for at iværksætte nye indsatser hjemme, vil din fysioterapeut i samarbejde med din kontaktperson udarbejde en genoptræningsplan til din kommune, som beskriver dit samlede behov på udskrivningstidspunktet.
Den ergoterapeutiske tilgang
Ergoterapi bygger på tanken om, at du er til stede i en verden af aktivitet og mening.
Meningsfulde aktiviteter i hverdagen udvikler os, giver selvtillid og livsglæde. Når du rammes af sygdom, kan det begrænse dine muligheder for at deltage i livets aktiviteter.
Ergoterapeuterne på Sclerosehospitalet arbejder for, at du styrker dine muligheder for at fungere og deltage aktivt i dit liv – både i private, sociale og erhvervsmæssige sammenhænge – med de ressourcer, såvel som begrænsninger, du har.
Sclerosehospitalernes ergoterapeuter har specialiseret viden og lang tids erfaring med behandling, træning og vejledning til mennesker med sclerose.
Den ergoterapeutiske undersøgelse
I løbet af de første dage på Sclerosehospitalet vil du blive tilbudt en ergoterapeutisk samtale og undersøgelse, i henhold til hverdagsaktiviteter og dertil hørende problematikker og udfordringer.
I samarbejde med din ergoterapeut vil du afklare, hvilke aktiviteter der har værdi for dig i din hverdag, og hvilke fysiske, psykiske eller sociale begrænsninger, der forhindrer dig i at gøre de ting, du gerne vil.
Ud fra denne afklaring samarbejder ergoterapeuten med dig, din kontaktperson og dit team om, hvordan de ergoterapeutiske indsatsområder skal indgå i din behandlingsplan.
Behandlingen kan foregå individuelt, på hold, i grupper og som selvtræning.
Der indgår i reglen altid en ergoterapeut i dit behandlerteam.
Ergoterapeutisk behandling
Ergoterapi er en handlingsorienteret behandlingsform, hvor hverdagens gøremål er sat i fokus for den træning, vejledning, støtte og viden, som ergoterapeuten og du aftaler at arbejde med, mens du er indlagt.
Det kan fx være inden for områder som:
- Personlig hygiejne
- Spisning
- Kommunikation
- Aktiviteter i fx køkken, i haven eller på job
Behandlingen kan være:
- Fysisk træning af skuldre, arme og hænder
- Træning af følesans
- Afprøvning af siddestillinger og arbejdsteknikker fx i forbindelse med arbejde på computer og madlavning
- Håndtering af kognitive vanskeligheder og strategier i forhold til manglende energi – fx ved at du afprøver og træner strategier for prioritering og strukturering i hverdagen
- Kompenserende hjælpemidler, som du afprøver og træner med i og uden for hjemmet.
Ergoterapi og -træning retter sig mod din fremtid
Gennem den ergoterapeutiske behandling vil du opnå kendskab til, hvordan du selv kan skabe forandring og forbedring, når du udfordres i dine daglige aktiviteter.
Din forståelse og motivation for afprøvning og træning meget betydningsfuld for behandlingsresultatet.
Samtidig er dialog, coaching og refleksion over de erfaringer, du gør dig, en højtprioriteret del af den behandling, som ergoterapeuterne på Sclerosehospitalet yder.
Ergoterapi hjemme
Såfremt du ønsker det, kan ergoterapeuten – inden du udskrives – tage kontakt til relevante parter i din hjemkommune.
Din ergoterapeut har her mulighed for at videregive, hvad I har arbejdet med, mens du har været indlagt, eller komme med anbefalinger omkring kompenserende hjælpemidler, øvelser, opgaver, m.m. Endvidere har ergoterapeuterne mulighed for at lave en genoptræningsplan til hjemkommunen, når der skal trænes videre med aktivitetsproblematikker efter udskrivelse.
Den neurologiske undersøgelse
Din sygehistorie er af allerstørste betydning – da den giver et samlet billede af hvordan du er påvirket af sclerose og af hvordan du håndterer livet med kronisk sygdom.
Sygehistorien handler fx om:
- Indlæggelsesårsag
- evt. øvrige sygdomme
- Sociale forhold
- Medicin
- Aktuelle symptombillede
Neurologen fortsætter herefter med den kliniske neurologiske undersøgelse, der systematisk gennemgår en række neurologiske funktioner, herunder:
- Føle sanser
- Bevægelses sanser
- Reflekser
- Muskelkraft
- Gang og balance
- Koordination
- Muskeltonus
- Kognition
Neurologen laver herefter en sammenfatning af det aktuelle øjebliksbillede af din sclerose inklusiv en vurdering af helheden og din samlede helbredstilstand.
Til måling af sygdomsudviklingen ved sclerose – benytter neurologen desuden en bedømmelsesskala (fra 0-10) der sammenstiller tegn og symptomer fra sclerosen.
Hvornår skal jeg se en Neurolog?
Ikke alle indlagte på Sclerosehospitalet får automatisk tilbudt en undersøgelse ved en Neurolog – Dette gælder fx deltagere på temaforløb.
Hvis du oplever behov for at blive tilset eller har brug for en samtale med neurologen under din indlæggelse, kan du aftale dette gennem din kontaktperson.
Det ideelle er, at alle patienter indlagt i individuelle forløb får foretaget en neurologisk vurdering i indlæggelsesperioden som led i den individuelle, målrettede og specialiserede rehabiliteringsindsats. Undtagelser kan dog forekomme fx hvis du lige er blevet tilset af egen neurolog inden for kort tid.
Eventuel gentaget neurologisk vurdering kan være aktuel, hvis du har behov for løbende lægefaglige vurderinger under indlæggelsen.
Neurologens tilbud på Sclerosehospitalet
Neurologerne på Sclerosehospitalet tilbyder:
- Neurologisk undersøgelse
- Vurdering af din medicin
- Samtale og undersøgelse efter behov
Neurologen kan fx hjælpe med:
- Smerteudredning og behandling
- Behandling af urinvejs infektioner
- Tonus og spasticitets behandling
- Afprøvning af ny medicin
- Vurdering af din helbredstilstand
Journalføring
Hvis du har haft samtale eller har fået foretaget en neurologisk undersøgelse under din indlæggelse, vil du kunne finde sammenfatningen og detaljerne i din patientjournal.
Et resumé af din sygehistorie inklusiv undersøgelse og behandling, sendes til den henvisende instans (egen læge eller neurolog)
Du kan på alle tidspunkter bede om aktindsigt i din journal
Hvad er en neuropsykolog?
Neuropsykologen er en psykolog med en særlig uddannelse indenfor det neurovidenskabelige område der dækker de følelsesmæssige, adfærdsmæssige og kognitive følgevirkninger efter sygdom eller traume.
Den neuropsykologiske undersøgelse
Den neuropsykologiske undersøgelse tager udgangspunkt i en samtale med dig eventuelt suppleret med kognitive test og/eller observationer foretaget af andre behandlere efter anvisning fra neuropsykologen.
Ved samtalen udspørges du om de aktuelt oplevede kognitive forandringer og deres indflydelse på din hverdag. Vurderes det, at beskrivelsen skal suppleres med testning, tilrettelægger neuropsykologen nogle test på baggrund af dit tidligere funktionsniveau.
Neuropsykologiske test
Som supplement til samtale, kan neuropsykologen tilrettelægge nogle test på baggrund af dit tidligere funktionsniveau.
Den neuropsykologiske vurdering med testning skal bidrage til at optimere din rehabiliteringsplan og kan afklare:
- Dit aktuelle kognitive funktionsniveau sammenlignet med tidligere
- Hensyn der skal tages i forhold til din energi i hverdagen
- Om der er kognitive hindringer i forhold til initiativ og motivation.
En vurdering kan også indgå i personalets forståelse af dig og dit samspil med øvrige patienter.
Endelig skal en neuropsykologisk vurdering bidrage til at belyse dit behov efter udskrivning, herunder eventuel støtte i hjemmet
Det neuropsykologiske tilbud på Sclerosehospitalet
På baggrund af den neuropsykologiske vurdering afgør neuropsykologen i samarbejde med din kontaktperson, hvilke indsatser du tilbydes.
Den neuropsykologiske intervention ud over testning og vurdering vil ofte have karakter af individuelle støttende samtaler med elementer af vejledning, rådgivning og formidling af viden om, hvordan du bedst håndterer dine udfordringer.
Udover den kognitive vurdering kan neuropsykologen i samarbejde med ergoterapeuterne tilbyde vejledning i brug af kompenserende strategier. Dette kan foregå både individuelt og i gruppeforløb.
Neuropsykologi hjemme
Ved udskrivning fra Sclerosehospitalet modtager du en evaluering af dit forløb.
Evalueringen beskriver den samlede status for hele dit indlæggelsesforløb og de anbefalinger som neuropsykologen i samarbejde med dig, din kontaktperson og dit behandlerteam er nået frem til.
Hvis du skal fortsætte med neuropsykologisk behandling eller udredning efter udskrivning, vil din kontaktperson hjælpe dig med henvisning.
Sammen med din kontaktperson aftaler du ligeledes, hvordan Sclerosehospitalet følger op på din indlæggelse.
Samtalen med socialrådgiveren
Samtalerne tager udgangspunkt i den situation, som du befinder dig i, og hjælper med at afdække hvilke muligheder, der måtte være for kompensation indenfor social- og beskæftigelseslovgivningen.
Hvis du har behov for det, er dine pårørende velkomne til at deltage ved samtalen, ligesom du også kan bede din kontaktperson om at være til stede.
Hvad kan socialrådgiveren hjælpe mig med?
Socialrådgiveren kan hjælpe med at afdække hvilke muligheder, der måtte være for kompensation inden for social- og beskæftigelseslovgivningen.
Omkring afklaring af job kan rådgivningen fx omhandle:
- Indblik i lovgivning
- Mulighederne for støtte i Beskæftigelseslovgivningen
- Samarbejdet med Jobcentret
- Behovet for hjælpemidler på arbejde
- Transport
- Pension
Omkring kompenserende støtte gennem serviceloven, kan samtalen omhandle:
- Personlig hjælp og pleje
- Hjælp eller støtte til nødvendig praktiske opgaver i hjemmet
- Madservice
- Den raske ægtefælles forpligtelser
- Aflastning og afløsning af ægtefællen
- Bostøtte
Andre samtaleemner:
- Boligforhold
- Familieforhold
- Økonomi og forsørgelse
Socialrådgiverne på Sclerosehospitalet
Socialrådgiverne på Sclerosehospitalet arbejder både for scleroshospitalerne og scleroseforeningen.
Socialrådgiverne er:
Tine Gjerrrild-Olsen (Sclerosehospitalet i Ry)
Annette Køhler (Sclerosehospitalet i Haslev)
Socialrådgivning hjemme
Scleroseforeningen tilbyder socialrådgivning til medlemmer, hos en rådgiver der er tilknyttet den region du bor i
Læs mere om socialrådgiverens tilbud og arbejde på Scleroseforeningens hjemmeside
Hvornår er ernæringsvejledning relevant?
Ernæringsvejledning kan være relevant for dig, hvis du er over- eller undervægtig, hvis du har problemer med nedsat appetit, eller for dig, der har besluttet dig for at arbejde målrettet med din energi og træthed.
Du tilbydes automatisk ernæringsvejledning, hvis:
- Du har et BMI på over 30 eller under 18,5
- Du har oplyst os om utilsigtet vægttab eller nedsat appetit.
Det er selvfølgelig frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet. Vejledningen ydes af en ernæringsterapeut eller klinisk diætist.
Sclerosehospitalets kost- og ernæringsvejledning
Sclerosehospitalernes kost- og ernæringsvejledning er baseret på Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Kosten har betydning for en lang række fysiske og mentale funktioner, herunder dit immunforsvar, dit velbefindende, din koncentrationsevne og oplevelse af energi.
Ernæringsvejledningen har bl.a. til hensigt at øge din viden om:
- Kostens betydning ved sclerose
- Dine ernæringsmæssige behov
- Sund livsstil.
Sunde kostvaner kan øge dine fysiske og mentale ressourcer og dermed dine muligheder for at klare de ting, der har betydning og værdi for dig i din hverdag.
Ernæringsvejledning kan blandt andet hjælpe dig med at afdække dine vaner og mønstre omkring indkøb, madlavning og måltider i din hverdag og støtte dig i at blive bedre til at planlægge og overholde dagens måltider, så du opnår en mere stabil tilførsel af næring og energi.
Måltider på Sclerosehospitalet
Sclerosehospitalet råder over kliniske diætister, ernæringsterapeuter og ernæringsassistenter. Disse fagpersoner udgør de daglige teams i køkkenerne. De sikrer, at den mad, som serveres til måltider og mellemmåltider, dækker dit behov for protein, fedt, kulhydrat samt vitaminer og mineraler.
Måltider fra eget køkken
- Dagens måltider og mellemmåltider tilberedes dagligt i eget køkken af friske råvarer, så vidt muligt økologiske, og af sæsonens frugter og grøntsager, primært danske.
- Kosten følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger ved at være fedtfattig og grøn.
- Derudover tilbydes vegetar, vegansk – og diabeteskost, kost tilpasset over- eller undervægt eller tilpasset dokumenteret fødevareintolerance
Ernæring hjemme
Den kliniske diætist/ernæringsterapeuten kan i samarbejde med dig udarbejde en personlig kostplan, som du kan følge hjemme.
Har du brug for yderligere hjælp og ernæringsvejledning efter din indlæggelse, vil din kontaktperson og ernæringsvejleder hjælpe dig med at planlægge de indsatser der skal ske hjemme.
Sammen aftaler i desuden hvordan Sclerosehospitalet følger op på din indlæggelse.
Dine behandlere videreuddannes
Sclerosehospitalets behandlere videreuddannes løbende indenfor en lang række områder. På Sclerosehospitalet finder du fx behandlere med videreuddannelse indenfor:
- Rehabilitering
- Coaching
- Formidling
- Neuropædagogik
- Kontinens
- Klinisk vejledning
- Kvalitet
- Sexologi
- Ernæring
- Forflytning og hjælpemidler
Alternative behandlere
Hvis du har en fast alternativ behandler, som du ønsker inddraget i din behandling, er du velkommen til at aftale med din kontaktperson, hvordan dette kan arrangeres.